EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

24 млн. лв. за 300 фирми по ОПРЧР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

24 млн. лв. за 300 фирми по ОПРЧР

mail14:00 | 26.06.2013прегледи 673 коментарикоментари 0


Агенцията по заетостта ще предостави близо 42 милиона лева на нови 316 предприятия за подобряване на условията на труд. Средствата са по втора фаза на схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Безопасен труд” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Схемата цели подобряване условията на труд в предприятията при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа. Тя трябва да допринесе за адаптиране на управленските процеси в предприятията към нов подход при регламентирането и нормирането на труда и изграждането на съвременна система от трудови стандарти. Предвидените дейности, от които могат да се възползват бенефициентите по схемата ще допринесат за повишаване на производителността на заетите в подкрепените предприятия.

Интересът на бизнеса към схема „Безопасен труд” е изключително голям, като в рамките на втората фаза на набиране на проектни предложения кандидатстваха 1 162 работодатели. От тях бяха одобрени за финансиране проектите на 409 предприятия. Тъй като с предварително определения бюджет могат да бъдат финансирани 316 проекта, Комитетът за наблюдение на оперативната програма взе решение за увеличаване на средствата по схемата с над 2,2 милиона лева, което ще даде възможност да получат финансова подкрепа и проектни предложения, останали в резервния списък по процедурата.
Безвъзмездната финансова помощ, която се отпуска по „Безопасен труд” за всеки отделен проект, е в размер от 50 000 до 200 000 лева. От малките и средни предприятия не се изисква собствено финансиране, а за големите предприятия делът на собствено участие е най-малко 20%. Договорите се сключват за срок до 1 година, като на фирмите се предоставя възможност да извършат анализ на състоянието, планирането и организацията на трудовата дейност. Предвидени са средства за модернизация, реконструкция, обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд; закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло; разработване и придобиване на стандарти за безопасни условия на труд; обучение на служители за безопасна работа, свързано с въвеждане на ново работно оборудване и технологии.
Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Безопасен труд” е с бюджет от над 70 милиона лева общо за двете фази на набиране на проектни предложения и е най-голямата публична инвестиция през последните години в страната, насочена към подобряване на условията на труд в предприятията.
Реализацията на първа фаза от схемата стартира през 2011 г. По нея са сключени договори с 228 бенефициента на стойност близо 28,5 милиона лева, като в дейностите по тях са обхванати над 30 000 души. С одобрените проекти по втората фаза общият брой на подкрепените предприятия ще достигне 561. Дейностите, които се финансират по схемата, допринасят за повишаването на производителността на заетите в предприятията-бенефициенти. Като резултат от изпълнението на финансираните проекти се очаква трудовите злополуки и професионалните заболявания в тези предприятия да намалеят с 25%.
Подготовка и сключването на договорите с успелите кандидати по втората фаза на схема „Безопасен труд” вече е в ход, като се очаква да приключи до 5 юли 2013 г.
Пресцентър Агенция по заетостта


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg