EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

24 месеца гратисен период за фирмени кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

24 месеца гратисен период за фирмени кредити

mail11:56 | 09.02.2010прегледи 1036 коментарикоментари 0


До 2 години след взимането на кредит, фирмите могат да изплащат само лихвата по заема, без да правят вноски по главницата. 24-месечният гратисен период се предлага от кредитиращото дружество Кредитекс.
Гратисен период се договаря най-често от фирми, които теглят кредит с цел инвестиция. Така, докато вложението, например в ново помещение или оборудване, започне да генерира печалба, фирмата плаща по-ниска погасителна вноска. Или с други думи средствата от текущата дейност се насочват за разработване на инвестицията, вместо за погасяване на кредита.
Предприятия, които искат да се презастраховат от евентуални финансови затруднения в следващите месеци, също прибягват към по-дълги гратисни периоди по кредитите.
Например, ако едно малко или средно предприятие изтегли бизнес ипотечен кредит в размер на 100 000 лв. за срок от 10 години, при лихва от 11.70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1 417 лв. При ползване на гратисен период от 24 месеца, вноската е 975 лв. - или месечно се спестяват 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.
Недостатък за фирмата при този вариант е по-голямата крайна сума, която се връща. Много случаи от практиката на Кредитекс обаче показват, че чрез заетите средства фирмите успяват да съкратят разходи и да увеличат печалбата си. По-високите приходи от инвестицията, обикновено надвишават многократно оскъпяването на кредита, заради използвания гратисен период.
В момента на пазара на бизнес ипотечни кредити най-разпространен е гратисен период от 12 месеца.
Кредитекс отпуска кредити за малък и среден бизнес до 1 млн. лева срещу ипотека на недвижими имоти в цялата страна.  Заемите нямат ограничение в целта, не се изисква и бизнес план при кандидатстване. Максималният срок за погасяване е до 25 години. И преди, и по време на кризата финансиращата институция оценява потенциала на всеки клиент индивидуално, без да налага ограничения във финансирането на фирми от определени браншове или да отхвърля определени типове имоти, казват от Кредитекс.
Средният размер на заемите е около 150 хил. лева. Кредитекс има офиси в София, Пловдив, Варна, Бургас и представители във всички други по-големи градове в страната.
Кредитекс е небанкова финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране.  Част е от групата компании на Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз (TBI Financial Services B.V.).
Източник:Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg