EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2.4% инфлацията в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2.4% инфлацията в еврозоната

mail12:40 | 03.02.2011прегледи 457 коментарикоментари 0


Инфлацията в еврозоната, изглежда, ще остане малко над 2% в близките месеци, след което ще спадне, прогнозира президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от Асошиейтед прес. Според него ценовият натиск в 17-те страни от еврозоната остава сдържан в дългосрочен план въпреки "засилването на инфлационния натиск в краткосрочен план". Малко след като управителният съвет на банката остави водещата си лихва на исторически ниското й равнище от 1 процент за 21-ви пореден месец, Трише отново изтъкна, че "много внимателното следене" на инфлацията е "оправдано". Целта на ЕЦБ е да задържи инфлацията "близо, но под" 2 процента.
През кризисния период Трише и другите членове на Управителния съвет на ЕЦБ имаха други грижи. След като понижи водещата лихва до сегашния рекорден минимум от 1%, за да предотврати превръщането на рецесията в депресия, банката взе и други мерки за борба с кризата с цел да "задържи на повърхността" банковата система и да ограничи дълговата кризи на националните правителства, заради която мнозина дори прогнозираха края на единната валута. Сред тези мерки бяха отпускането на допълнителни кредити на банките и изкупуване на държавните облигации на страни в затруднено финансово положение. Днес обаче се очаква вниманието отново да бъде насочено към инфлацията, въпреки че не се прогнозира повишение на водещата лихва в близко бъдеще, отбелязва АП.
През януари инфлацията в еврозоната се ускори до 2,4% на годишна основа заради икономическото възстановяване и поскъпването на стоките за широко потребление и горивата според официални данни, публикувани в началото на седмицата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161