EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

24 заяви за 100 млн.евро, насочени към стартъпи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

24 заяви за 100 млн.евро, насочени към стартъпи

mail15:11 | 26.02.2024прегледи 847 коментарикоментари 0


Рекорден брой от двадесет и четири заявления са получени за управлението на 100 млн. евро в подкрепа на българските стартъпи чрез „Фонд Предприемачество“ – първата обявена процедура за дялов инструмент на Фонд на фондовете за програмен период 2021-2027. 

Това стана ясно след като оценителната комисия по обществената поръчка отвори получените заявления за участие по обществена поръчка с предмет „Изпълнение на финансов инструмент Фонд Предприемачество, финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, разделена на 3 обособени позиции, както следва: Обособена позиция I с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Ранен етап с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро“; Обособена позиция II с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Рисков капитал с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро“; Обособена позиция III с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Растеж с размер на публичния финансов ресурс от 40 млн. евро“.

Кандидатите, подали заявления в определения срок, са:

По обособена позиция I с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Ранен етап с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро“:

Обединение Флоу Майндсет Кепитал КДА

Обединение "Иновейшън - Акселерейс"

Обединение "Планет 9 Венчърс"

Обединение „Витоша Венчър Партнърс II”

По обособена позиция II с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Рисков капитал с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро“:

Обединение Флоу Майндсет Кепитал КДА

Обединение Морнингсайд Хил II

Байена Венчърс

Обединение "Ню Вижън 5"

Обединение "АйСи 2"

Обединение "Планет 9 Венчърс"

Обединение НеоОпюленс

Обединение „Витоша Венчър Партнърс II”

Пламен Симеонов Русев

Консорциум Капитал Пойнт България 

По обособена позиция III с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Растеж с размер на публичния финансов ресурс от 40 млн. евро“:

Обединение Морнингсайд Хил II

Байена Венчърс

Обединение "Ню Вижън 5"

Обединение "Планет 9 Венчърс"

Обединение "АйСи 23"

Обединение Нео Опюленс II

Обединение „Витоша Венчър Партнърс II”

Обединение „Крест Капитал“ 

Пламен Симеонов Русев

Консорциум Капитал Пойнт България 

„Фонд Предприемачество“ е структуриран като три инвестиционни фонда – „Ранен етап“, „Рисков капитал“ и „Растеж“, чрез които ще се осигуряват дялови и квази-дялови инвестиции за предприятия във всички етапи на развитие от идеен проект и концепция до зряла фаза и установени бизнес модели. Предоставеният публичен ресурс е в общ размер от 100 млн. евро, като се очаква посредством привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума да достигне близо 126 млн. евро. 

Целта е ресурсът да бъде достъпен за компаниите от началото на 2025 г., така че да се осигури период за инвестиране от 5 години. Инструментът ще бъде силен катализатор за българската стартъп и иновационна екосистема, ще постигне приемственост с вече съществуващите на пазара фонд мениджъри по ОПИК 2014-2020 и ще осигури създаването на нови стартиращи бизнеси и последващо развитие на вече подкрепеното портфолио от инвестиции. 

След отваряване на заявленията ще се извърши проверка на кандидатите за съответствие със заложените критерии за подбор. Кандидатите, допуснати до следващия етап в процеса по подбор, ще получат покана за предоставяне на първоначални оферти. Критериите за възлагане се базират на обективна комплексна оценка на офертите получени от всички кандидати, която обхваща три основни компонента: опит с реализирани инвестиции и осъществени изходи, план за управление и финансова оценка.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg