EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

23%спад на руския внос в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

23%спад на руския внос в България

mail12:40 | 27.08.2014прегледи 846 коментарикоментари 0


За първите 6 месеца българският износ на стоки за Русия е намалял с 2,1%, а руският внос – с 23% - основно нефт. Това беше съобщено на провелия се в курорта "Албена" българско-руски бизнес форум.  Председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев оповести, че стокообменът между България и Русия за миналата година е 7 милиарда и 340 милиона щатски долара. Тази година по различни причини и вносът, и износът намаляват.  Очакванията са руските туристи в България през тази година да достигнат равнището на миналата или да отбележат спад с 5 до 10 на сто, съобщи още Жельо Добрев, като посочи, че през 2013-а около 681 000 туристи от Руската федерация са посетили България. Той обясни очаквания спад с усложнения визов режим и политическата обстановка. Според председателя на на палатата много руснаци вече пътуват с шенгенски визи, имат имоти в България и туристопотокът от федерацията едва ли може реално да бъде отразен. Заради фалита на руски туроператори туристическият бранш у нас изгуби не повече от 10 000-20 000 летовници през отиващия си сезон, коментира изпълнителният директор на "Албена"АД Красимир Станев. Той посочи, че едноименният курорт е претърпял стотина хиляди лева загуба след фалита на руски туроператор - партньор.
Президентът на Асоциацията на търговско-промишлените палати в Централния федерален окръг Юрий Агафонов съобщи, че бизнесът ще популяризира в Русия ваканционния комплекс "Камчия" и курорта"Албена", като "Албена" получи покана да представи офертите си за следващото лято на голяма туристическа борса в Ярославл през октомври.

Руските бизнесмени потвърдиха, че освен към туризма продължават да проявяват интерес към българските екологични плодове и зеленчуци.
източник:БТА, БНР


Тагове: туристи, спад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876