EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

23,5% искат управление ГЕРБ + , 16,8% БСП +

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

23,5% искат управление ГЕРБ + , 16,8% БСП +

mail18:00 | 09.02.2017прегледи 7224 коментарикоментари 0


Почти паритет между ГЕРБ и БСП в декларираните нагласи за гласуване на парламентарните избори показва национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 3 и 7 февруари сред 1012 души.
Според тях ГЕРБ биха получили 21,4 на сто от вота на всички избиратели и 29,2 на сто от вероятните гласували, а БСП - 19,6 на сто от гласовете на всички избиратели и 28,1 на сто от вероятните гласували.
ДПС събира 6,5 процента от гласовете на всички избиратели и 9,6 на сто от вероятните гласували, "Обединените патриоти" - 5,9 процента от всички и 7,5 на сто от вероятните гласували, а "Воля" на Веселин Марешки - 4,5 на сто от гласовете на всички избиратели и 5,2 на сто от вероятните гласували.
Според данните за Реформаторския блок биха дали вота си 2,7 на сто от всички и 3,7 на сто от вероятните гласували, за формация около ДСБ/Нова република- 1,2 на сто от всички и 1,6 на сто от вероятните гласували, за БДЦ - 1,2 на сто от всички и 1,5 на сто от вероятните гласували, а за "Да, България" на Христо Иванов - 1,1 на сто от всички или 1,5 процента от вероятните гласували.
АБВ биха подкрепили 0.8 процента от всички и 0,9 на сто от вероятните гласували, ДОСТ - 0,7 на сто от всички и 0,8 на сто от вероятните гласували, а "Движение 21" - около 0,6 процента.
ГЕРБ води, но номинално, разликата е около процент и една десета, от статистическа гледна точка това е паритет между първите две политически сили, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Според него коя от двете партии ще финишира първа, е въпрос на мобилизация. Социологът смята обаче, че значението на това кой ще бъде първи и кой втори силно се надценява. Важното е кой ще намери съюзници, за да управлява, отбеляза той. Страхувам се, че няма да е възможно сформирането не просто на еднопартийно управление, но и дори на двукомпонентна коалиция, посочи Павлов.
Социологът каза още, че РБ, Нова република и "Да, България" са формации, които се адресират към едни и същи избиратели, като РБ засега привлича най-големия дял от избирателите на старата десница. Според него, ако се бяха събрали ДСБ и формацията на Христо Иванов, вероятно са щели да направят подобен по големина масив, но поотделно шансовете им са много малки. Той не очаква в следващия парламент да има осем формации, както в предишния.
Според 23,5 на сто от анкетираните най-добро управление за страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 16,8 на сто - БСП и други партии. ГЕРБ и "Обединени патриоти" са най-добро управление според 9,7 на сто, а БСП и "Обединени патриоти" - според 9,1 на сто. Няма управление, което да е силно желано от хората, е изводът на социолога. Той прогнозира, че предстоят трудни преговори, правителство, което няма да се харесва на мнозинството от българите, както и че е много възможно при това положение да имаме правителство на малцинството.
Според Павлов ако изборите са сега, между 3 700 000 и четири милиона души ще отидат до урните.
При рейтингите президентът Румен Радев е лидер в класацията с 64,9 на сто доверие, следван от служебния премиер Огнян Герджиков - с 49,5 процента. И двамата са с положителен рейтинг, тоест доверието е по-голямо от недоверието. На трето място е вицепрезидентът Илияна Йотова с 40,7 процента доверие, четвърта - Йорданка Фандъкова с 39,8 на сто, а пети - Бойко Борисов с 35,4 процента.
Правителството е с положителен рейтинг, като общо около 59 на сто го одобряват, а 23 процента - не, тоест стартът на кабинета е много положителен, отбеляза Павлов.
Като основни проблеми за страната хората посочват ниските доходи - 66,3 на сто и безработицата - 44,4 процента, следвани от здравеопазване, корупция по високите етажи на властта, престъпност.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg