EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

233 млн. евро за 12 нови проекта по програма LIFE

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

233 млн. евро за 12 нови проекта по програма LIFE

mail18:45 | 26.02.2024прегледи 935 коментарикоментари 0


ЕК инвестира над 233 милиона евро в дванадесет нови стратегически проекта в цяла Европа в рамките на програмата LIFE в подкрепа на изпълнението на амбициите на ЕС в областта на околната среда и климата съгласно Европейския зелен пакт. Очаква се стратегическите проекти да мобилизират значителни допълнителни средства от други източници от ЕС, включително земеделски, структурни, регионални и научноизследователски фондове, както и от национални фондове и инвестиции от частния сектор.

Дванадесет водещи проекта, възложени в десет държави — членки на ЕС  

Финансирането, предоставено на тези дванадесет стратегически проекта, ще подпомогне България, Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и Финландия да постигнат националните си цели в областта на околната среда и климата, които увеличават приноса си за постигането на екологичен преход в ЕС.

Що се отнася до околната среда, избраните стратегически проекти за опазване на природата и стратегическите интегрирани проекти по програма LIFE ще донесат ползи за морските екосистеми с планове за определяне на най-малко 30 % от морските територии на Ирландия като морски защитени зони (ЗМЗ) до 2030 г. (MPA-LIFE-IRELAND). Те също така ще подобрят качеството на въздуха в Подкарпатското воеводство в Полша, като същевременно ще намалят енергийната бедност и ще повишат енергийната ефективност (LIFE Podkarpackie); ще подобрят качеството и управлението на водите в Литва (LIFE SIP Vanduo).  

Избрани са и шест други проекта за насърчаване на природата и биологичното разнообразие. Във Финландия Priodiversity LIFE има за цел въвеждане на регионални планове за действие в областта на биологичното разнообразие, както и изграждане на капацитет. В северна Италия LIFE NatConnect2030 ще предприеме действия в повече от 500 обекта за подобряване на биологичното разнообразие и укрепване на екологичните коридори.

Програмата LIFE SNAP Ireland ще бъде насочена към пречките пред изпълнението на фонда за приоритетни действия на Ирландия по „Натура 2000“. Националната стратегия на Франция за биологичното разнообразие ще ангажира местните власти и ще мобилизира гражданите за насърчаване на промяна в начина, по който живеем и произвеждаме чрез LIFE BIODIVFr.

В Чехия PROSPECTIVE LIFE ще въведе „активни инструменти за опазване на видовете“, за да спомогне за постигане на обрат в тенденцията за намаляване на най-малко 25 вида. И накрая, в Австрия LIFE Amoore има за цел да възстанови над 1 400 хектара торфища, включително 13 различни местообитания и 37 вида с висока природозащитна стойност.

Що се отнася до изменението на климата, проектът ACE LIFE ще помогне на Финландия да стане въглеродно неутрална до 2035 г. чрез намаляване на емисиите от селското стопанство, тежкотоварния транспорт и машините и постепенно премахване на изкопаемите горива, използвани от малките и средните предприятия в промишлените процеси.

LIFE PYRENEES4CLIMA е трансграничен проект между Испания, Франция и Андора, насочен към ускоряване на адаптирането към изменението на климата в Пиренеите чрез подобряване на знанията и капацитета за справяне с въздействието на изменението на климата върху природата, хората и икономиката.

И накрая, в България в рамките на LIFE SIP CLIMA-SUMP ще се прилагат планове за устойчива градска мобилност (ПУГМ) в шест общини, за да се подпомогне постигането на мобилност с нулеви емисии по пътя към неутралност по отношение на климата. 

Контекст

Програмата LIFE е инструментът на ЕС за финансиране на действия в областта на околната среда и климата. С нея екологичните идеи се реализират от 1992 г. насам и до момента по нея са съфинансирани над 5500 проекта в целия ЕС и в трети държави.

За периода 2021—2027 г. Комисията увеличи финансирането по програмата LIFE с почти 60 %, до 5,4 млрд. евро, и включи новата подпрограма за преход към чиста енергия. Програмата LIFE се управлява от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Стратегическите проекти за опазване на природата и стратегическите интегрирани проекти по програма LIFE имат за цел да подпомогнат изпълнението на законите и политиките на ЕС в областта на околната среда и климата на регионално, многорегионално, национално или транснационално равнище. 

Те са предназначени да надграждат върху успеха на интегрираните проекти (ИП) по LIFE, които бяха финансирани между 2014 г. и 2020 г., за да се помогне на Европа да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и да се приложи успешно Европейският зелен пакт. 

Проектите по LIFE подпомагат Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г., Стратегията за адаптиране към изменението на климата, Рамковата директива за водите, Директивата за качеството на въздуха, Рамковата директива за морска стратегия, Плана за действие за кръгова икономика, Плана за действие за нулево замърсяване, Закона за възстановяване на природата, и допринасят за прехода към чиста енергия, както и за други национални, регионални, градски или отраслови стратегии и планове в областта на климата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg