EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

22,7% от ресурса на ОПОС използван

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22,7% от ресурса на ОПОС използван

mail18:10 | 15.11.2017прегледи 9123 коментарикоментари 0


Към момента по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" /ОПОС/ са обявени 29 процедури на стойност над 1,64 млрд. лв. (над 47 процента от ресурса). В изпълнение са 46 договора за безвъзмездно финансиране на обща стойност 786 млн. лв., които представляват 22,7 на сто от бюджета на ОПОС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
От началото на програмния период на бенефициентите на програмата са изплатени над 157 млн. лв. /4,54 процента от ресурса на ОПОС/. Изплатените суми съответстват на планираните суми и се извършват в срок, като стриктно се следи да не се допуска забавяне при възстановяването на извършените от бенефициентите разходи.
Проблем е кандидатстването за финансиране с проекти, които не отговарят на изискванията на насоките за кандидатстване и неприключили процедури по реда на Закона за устройство на територията, поради което процесът за оценка се удължава. За преодоляване му Управляващият орган /УО/ организира с всеки бенефициент регулярни консултации и следи за подготовката на проектните предложения, дава допълнителни разяснения и съдейства за осигуряване на комуникация с други администрации и институции.
При изпълнението на административни договори за безвъзмездна помощ, основен проблем е обжалването на процедурите за избор на изпълнител или прекратяването им, което забавя изпълнението на проектите. Сроковете за обжалване се вземат предвид при прогнозите, които УО на ОПОС прави по усвояването на средствата от европейските фондове.
Добра практика в работата с общините са обучителните семинари за определяне и налагане на финансови корекции, инициирани от УО на ОПОС, посочиха от МОСВ. Целта на предприетите от Управляващия орган мерки е да се минимизира рискът от допускане на грешки при извършването на обществените поръчки, което ще осигури безпроблемното изпълнение на проектите и успешното усвояване на средствата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg