EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

220 хил. българи с туристическо пътуване за 3 март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

220 хил. българи с туристическо пътуване за 3 март

mail07:25 | 03.03.2018прегледи 6084 коментарикоментари 0


Около 220 000 българи планират туристическо пътуване за Националния празник - 3 март, като голяма част от тях ще изберат за тези почивни дни патриотичния туризъм под формата на походи по местата, свързани с Освобождението на България. Това показва прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, за която съобщи в интервю за БТА неговият директор Румен Драганов.

Около 280 000 души се очаква да предприемат пътувания за Великденските празници, като повечето от посещенията ще са при близки, роднини и приятели, както и за балнео, СПА и ски ваканции. Около 40 000 българи ще предпочетат за великденските празници да бъдат в Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, уточнява Драганов.

Според прогнозата, цените на туристическите пакети в България се очаква да поскъпнат с около 11% тази година, а средногодишното им увеличение да е с около 7,8 на сто. Основният фактор за тази тенденция е изоставането в цените поради липсата на умения в преговорния процес още от края на 90-те години, когато собствеността изцяло премина в нововъзникнали предприятия, занимаващи се с туризъм, без опит и самочувствие да водят преговори с чуждестранни партньори.

Другият съществен фактор е навлизането на много фирми-посредници на българския пазар, които са представители на чуждестранни фирми и регистрират свои дружества в България, което изостря борбата за предлагане на по-ниска цена.

Дъмпингът и създаването на картели в бранша, според Драганов, е третият фактор, който влияе съществено върху цените на българските туристически пакети, тъй като липсва контрол и управление в сектора. Наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма показват, че картели съществуват в Банско и в големите морски курорти.

 


Тагове: 3 март, пътуване
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg