EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

22 стартиращи компании влизат в beamUp lab

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22 стартиращи компании влизат в beamUp lab

mail08:02 | 02.11.2022прегледи 1395 коментарикоментари 0


22 стартъпа и МСП влизат в третото издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български компании - beamUp lab. Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, изкуствен интелект за анализ на данни, киберсигурност, IoT, InsureTech и др.

Сред компаниите в селекцията има също производители на биопродукти, на вафлени чаши за кафе, търговци на храни и аксесоари за домашните любимци, електроника под наем, споделена мобилност и споделени офис пространства.

80% от компаниите са преминали успешно поне един рунд на финансиране от рискови инвеститори, което е най-високия процент от трите издания на програмата. Общо избраните компании са набрали от рискови инвеститори над 64 милиона лева до този момент.

Част от третото издание на beamUp lab ще бъдат и познати за широката публика компании, които са реализирали успешно три и повече рундове финансиране като OfficeRnD, Hobo Bulgaria и Boleron.

Средният размер (изчислен като медианна стойност) на приходите от продажби на представените компании е около 1 млн. лв., като при 1/3 от
компании годишните приходи са над 4 млн. лв. 17 от компаниите отчитат нарастване на приходите през 2021 г., като средният ръст за последната година е над 62%.

При 6 от дружествата увеличението е с над 100% на годишна база, което е един отличен атестат. Половината компании са преминали break-even ниво и са във фаза на разрастване.

„Удовлетворени сме, че beamUp lab дава конкретни ползи на стартиращите, малки и средни компании, и тяхната оценка за програмата e много положителна. Това ни мотивира да я развиваме чрез нови знания и водещи практики, и да я обогатяваме с водещи европейски и български партньори, така че компаниите да бъдат във витална екосистема, която да катализира техния успех.“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса по време на заключителната церемония на второто издание на beamUp lab.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg