EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

22% ръст на турските туристи през декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22% ръст на турските туристи през декември

mail18:07 | 30.01.2024прегледи 392 коментарикоментари 0


Само за декември има ръст от 22 % на турските туристи, каза министърът на туризма Зарица Динкова в началото на кръгла маса на тема „Ролята на държавата и туристическите сдружения за увеличаване на двустранния туристопоток между България и Турция“ в Банско.  

Водят се разговори както с представители на турската страна, така и с българското Министерство на външните работи и МВР във връзка с това да бъде облекчен и ускорен процесът на издаване на визи за турските туристи. 

Министърът на туризма изрази надежда, че въздушният Шенген ще даде възможност на онези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната.  

Във връзка с туристите от различни страни, министър Динкова коментира, че след кризата с израелския туристически пазар рекламата на българския туризъм веднага е пренасочена към съседните пазари и посочи, че всички гости на България са еднакво важни и ценни.

Кръглата маса се организира от Съюза на туристическия бизнес в Банско и цели да се начертаят целите за развитие за поставяне на едно по-високо ниво за туризма, каза в началото на форума председателят на местния туристически съюз Малин Бистрин. Участници в днешната кръгла маса са представители на туристическия бизнес от Банско и съседните населени места, от Сандански. В нея участва и председателят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, представители на туристическия бизнес и на медиите в Турция. 

В началото на срещата заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова каза, че основните проблеми пред туристическия бизнес се знаят, но се търсят постоянни решения „и когато държавата е до нас, тогава имаме надежда, че можем да решим някои от проблемите“. Сашка Въчкова благодари на всички представители на бизнеса, които присъстват на днешната среща и на представителите на концесионера на ски зоната в Банско – „ЮЛЕН“ АД, „защото са една от основната причина да има туризъм в района“.  

Във връзка с гостуването в планинския курорт на представители на Република Турция, заместник-кметът на Банско посочи като данни, че през 2023 г. броят на турските туристи е значително по-голям в сравнение с 2022 г. През изминалата година броят на турските туристи е близо 5000, с реализирани над 17 300 нощувки, докато през 2022 г. около 2000 туристи от Турция са посетили Банско, като реализираните нощувки са близо 6300. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg