EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

214 млн. лв. евроинвестиции във Видин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

214 млн. лв. евроинвестиции във Видин

mail13:07 | 02.06.2022прегледи 1216 коментарикоментари 0


Общо 214 млн. лева са европейските инвестиции, влезли в област Видин през втория програмен период. Това каза в интервю за БТА Мариела Савкова, управител на Областен информационен център-Видин (ОИЦ). Той е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Предизвикателство ли е да ръководите екип  в Областен информационен център в един от най-бедните и малки региони в страната и Европа, според официалната статистика?

Предизвикателство е да се ръководи екип в информационен център, част от национална мрежа, който популяризира Европейските структурни и инвестиционни фондове в помощ на бенефициентите във Видинска област. Предизвикателство е, защото България вече 15 години е член на голямото европейско семейство и ползва всички механизми за финансиране от ЕС.

Дейността ни е регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските структурни и инвестиционни фондове. Фактът, че само преди дни приключихме успешно нашата информационна кампания, откритите приемни в 11-те общини на Видинска област, говорят, че сме полезни с дейността си и методическа помощ. 

Интересът към новите програми за финансиране от ЕС бе голям и приемните бяха посетени от 134-ма представители на бизнеса от региона. Те получиха информация за три възможности за финансова подкрепа от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)-2014-2020. Това са за преработка и маркетинг на селскостопански продукти (подмярка 4.2.), инфраструктурната подмярка (7.2.) предназначена за по-малките общини от област Видин, за строителство на улици, тротоари и водоснабдяване, както и подмярката (19.1) за създаване на местни инициативни групи, каквито до момента няма в областта.

Колкото до бизнеса, беше представена подмярката за енергийната ефективност, финансирана от Оперативна програма ”Иновации и конкурентоспособност”(2014-2020), както и възможностите на бъдещите трансгранични програми, в частност „Интеррег VI-A ИПП България - Сърбия 2021-2027“, по които бизнесът вече ще бъде допустим за финансиране.

В рамките на информационната кампания се  срещнахте и с кметовете на общините? За какво те търсят съдействие, подкрепа и информация?

В рамките на информационната кампания срещите с кметовете на общините в областта са сред най-интересните и ползотворни. На тях особено внимание отделихме за създаване на партньорства по бъдещия инструмент Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и на дефинирането на интегрирани проекти. Десетте малки общини от Видинска област ще са допустими за първи път по приоритетна ос 2 на бъдещата Програма „Региони в развитие“ (2021-2027) и затова изграждането на партньорства е от особена важност, за да получат средства от програмата. Особено важно е и привличането на общините Видин или Плевен, като двигатели за растеж в Северозападния район, към тези партньорства, за да може да се постигне интегриране на интересите на по-малките общини с по-развитите и това да доведе до по-цялостен ефект за икономическото развитие на местните общности.

Върху какво ще фокусира работата си ОИЦ през новия програмен период?

Сериозна работа ни очаква като Център по инструмента ИТИ, във връзка с новите ни функции. Екипът на ОИЦ-Видин ще фокусира работата си в подкрепа на създаване на такива партньорства. Новите функции на ОИЦ в звената за комуникации и публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион за планиране ще са предизвикателство както за екипа на центъра, така и за община Видин, като бенефициент по проекта. 

ОИЦ отчита отлични резултати и привлечени европейски инвестиции в област Видин през втория програмен период. Какви са те?

Близо 214 млн. лева са европейските инвестиции, влезли в област Видин през втория програмен период и ние отчитаме добро изпълнение на Оперативните програми и ПРСР в област Видин. 213 863 580 лв. са европейските инвестиции в областта от 2014 г. до момента, като 183 685 929 лв. са безвъзмездна финансова помощ. От тези средства са се възползвали 293 бенефициента, които са сключили 423 договора (съгласно Информационна система за управление и наблюдение).

По кои от Оперативните програми са привлечени най-много средства във Видинска област?

Най-много средства са привлечени по Оперативна програма „Региони в растеж“ - 58 588 548  лв. С тях са реализирани и се реализират общо 22 проекта – на общините Видин и Белоградчик (саниране и подобряване на енергийната ефективност на жилища и обществени сгради, ремонт на улици и площади, реставрация и адаптация на Синагогата във Видин). 

Средства са привлечени и по Оперативна програма „Околна среда“ - 58 584 349 лв. Най-големите бенефициенти по програмата са Община Видин (проект "Доизграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) - гр.Видин - Втора фаза" – за 19 505 984 лв. и проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“ – на стойност 12 453 598 лв.) и ВиК-Видин – с проект  „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия обслужвана от “Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Видин“ със стойност 23 653 635 лв., от които 17 937 564 лв. е безвъзмездната финансова помощ.

16 349 355 лв. са инвестициите от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 29 бенефициента (общини, бизнес, неправителствени организации) са сключили 55 договора – за квалификация и преквалификация на работната сила, качествени условия на труд, социални проекти.

Бихте ли направили сравнение на постигнатото в област Видин в усвояването на европейски средства през първия и втория програмен период?

В сравнение с първия програмен период, от 2014 до момента, бизнесът многократно е увеличил проектната си активност и съответно и получената подкрепа с европейски средства. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени 227 договора от 196 бенефициента на стойност 41 053 248 лв.

Безвъзмездната подкрепа от програмата е на стойност 28 881 485 лв. В тази сума влизат и средствата за възстановяване след епидемията COVID -19, но като цяло активността на бизнеса и инвестициите в производството, обслужваща сфера, стартиращия бизнес, е в пъти по-висока в сравнение с периода 2007-2013 г., когато са реализирани общо 8 проекта на стойност 11 872 530 лв.

Кои са водещите бенефициенти в привличането и усвояването на европейски средства във Видинска област?

Водещ бенефициент в областта е община Видин, с 25 проекта на обща стойност 88 614 613,23 лв. ВиК-Видин е сключило 2 договора на обща стойност 23 885 240 лв. Община Белоградчик е привлякла 17 040 575 лв. в изпълнението на 24 проекта. Фирма е реализирала на територията на област Видин проект за подобряване на енергийната ефективност на обща стойност 4 894 900 лв., като местният бизнес е изпълнил успешно 227 проекта със стойности от 3 000 лв. до над 1 000 000 лв.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg