EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2075: Китай и Индия - най-мощните икономики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2075: Китай и Индия - най-мощните икономики

mail16:45 | 13.07.2023прегледи 933 коментарикоментари 0


Индия е на път да стане втората по големина икономика в света след Китай до 2075 г., изпреварвайки както Япония и Германия, така и САЩ. Това пише в най-новия доклад на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), посветен на перспективите за брутния вътрешен продукт на най-големите световни икономики, съобщи Си Ен Би Си.  

В момента Индия заема петото място сред страните с най-голяма годишна икономическа продукция в света, като преди нея се нареждат Германия, Япония, Китай и САЩ.

Наред с нарастващото население, основен двигател за растежа на индийската икономика, според прогнозата на "Голдман Сакс", е напредъкът на страната по отношение на иновациите и технологиите, по-високите капиталови инвестиции и нарастващата производителност на труда, се посочва още в доклада на инвестиционната банка.

"През следващите две десетилетия Коефициентът на възрастова зависимост на Индия ще бъде един от най-ниските сред регионалните икономики", коментира данните Сантану Сенгупта, икономист за Индия в "Голдман Сакс Рисърч" (Goldman Sachs Research).

Коефициентът на възрастова зависимост на дадена страна представлява съотношението между броя на "зависимите” възрасти (лица под 15 и на 65 и повече години) спрямо общото население в трудоспособна възраст. Ниският коефициент на възрастова зависимост показва, че  пропорционално има повече лица в трудоспособна възраст, отколкото деца и възрастни хора.

Ключът към извличането на потенциала на бързо растящото индийско население е да се увеличат хората, участващи на пазара на труда, обяснява Сенгупта и прогнозира, че Индия ще има един от най-ниските коефициенти на зависимост сред големите икономики през идните 20 години.

Очаква се приходите от индийската технологична индустрия да се увеличат с 245 милиарда долара до края на 2023 г., по данни на местната неправителствена търговска асоциация "Наском" (Nasscom). Този растеж ще бъде в резултат на доброто представяне на сектора на информационните технологии, управлението на бизнес процеси и софтуерните продукти.

Друга американската банка - "Морган Стенли" (Morgan Stanley), както и рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) също очакват, че Индия е напът да стане третата по големина икономика до края на настоящото десетилетие.

БВП на Индия през първото тримесечие на 2023 г. нарасна с 6,1 на сто на годишна база, леко надминавайки очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, които предвиждаха ръст с 5 на сто. Растежът на икономиката на страната за цялата 2023 г. се предвижда да бъде 7,2 на сто, докато през финансовата 2021 г. бе 9,1 на сто.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037