EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

203-ма топ мениджъри въпроси & отговори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

203-ма топ мениджъри въпроси & отговори

mail06:40 | 19.02.2015прегледи 2318 коментарикоментари 0


Две трети от топ мениджърите в България са оптимисти относно икономическата ситуация в страната през 2015 година. Това показа традиционно проучване на консултантската компания за директен подбор Stanton Chase България сред топ мениджъри на български и международни компании в страната от всички сектори на икономиката. Запитването е направено анонимно в края на 2014 година и цели да очертае тенденциите в бизнес средата, привличането на таланти, промените в компаниите, личните нагласи на мениджърите относно професионална промяна.
70% от компаниите, включили се в запитването, отчитат ръст за изминалата 2014 година. Окуражително е че 64% от управителите на местни и международни организации считат, че 2015 ще е икономически по-благоприятна за бизнеса. Директният им отговор дали се доверяват на правителството обаче е раздвоен и по-голямата част (58%) не вярват в управляващите. Въпреки това, според проучването, атмосферата в близо 65% от анкетираните компании остава положителна.
За да са успешни през тази година, според мениджърите, приоритет за бизнеса ще бъде поддържането на стабилен паричен поток, както и задържането на служители и привличането на нови таланти. Като ключ към успеха за заемащите ръководните длъжности се очертават лидерство, стратегическо мислене и адаптивност.
Над 80% от мениджърите признават, че трудно намират кандидати за ключовите позиции и търсят помощта на компании за директен подбор. Най-често компаниите използват помощта на фирми за подбор за привлечане на професионалисти за нивата висш (44%) и среден мениджмънт (51%). Проучването показа, че се наблюдава недостиг на подготвени мениджъри за следните роли: висшия мениджмънт (General Management – 47%), следвани от позиции в продажбите (14%), човешките ресурси (10%) и производството (9%). Това потвърждава и Дарина Пенева, Управляващ Директор на Stanton Chase: „Опитът ни през послевните години показва, че най-често компаниите се обръщат към нас за директен подбор за горепосочениет позиции. Към тях можем да добавим мениджърски роли в областа на финансите и на маркетинга. Има тенденция българските компании да търсят професионалисти, които да допринасят за прилагане на стратегиата им за експанзия извън страната.“
Изследвайки тенденциите за изминалата година, агенцията пита кои сектори показват най-голям растеж през 2014 в България. Отговорите не биха учудили никого – на чело са BPO и Аутсорсинг компаниите, следвани от Технологичния сектор и Телекомуникациите.

Според проучването личната мотивация на запитаните за смяна на работодателя опира най-вече до различията между личните ценности и тези на компанията(43%), заедно с неудовлетвореността от мениджмънта и акционерите. От друга страна, позиция без правомощия също оказва влияние според отговорилите. На четвърто място топ мениджърите споделят, че и липсата на възможности за развитие е причина за смяна на местоработата. Над 70% от тях смятат, че имат перспектива за развитие в настоящата си организация. Повече от половината участници в проучването (52%) са отворени за нови професионални възможности, като и за релокация свързана с нова работа в чужбина или в България (общо 77%). Интересен е фактът, че почти 40% от отговорилите никога не са сменяли индустрията, в която работят.
Проучването е направено сред 203-ма управляващи мениджъри на ниво президент, изпълнителен директор, мениджър за България, управител и т.н. Преобладават участници от сферата на потребителските стоки и услуги (18%), технологии и телекомуникации (16%), индустриален сектор (12%) и фармацевтична индустрия (10%). Почти половината (47%) от участниците в проучването са с над 10 годишен стаж на висши мениджърски роли.

Stanton Chase Int е сред 10-те най-големи компании в света за директен подбор на среден и висш ръководен персонал. В България компанията присъства от 2006 г. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886