EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2023:Използването на въглища на рекордно равнище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2023:Използването на въглища на рекордно равнище

mail07:35 | 22.12.2023прегледи 1057 коментарикоментари 0


Използването на въглища в световен мащаб се очаква да достигне рекордно равнище през 2023 г. на фона на засиленото търсене от страна на държавите с нововъзникващи и развиващи се икономики. Това сочи доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ - IEA), цитиран от Ройтерс.

През тази година година се отчита увеличение на търсенето на въглища с 1,4 на сто, като за първи път количествата, които се използват в глобален мащаб ще са повече от 8,5 милиарда метрични тона. Това става на фона на прогнозите за повишаване на използването на въглища в Индия (с 8 на сто) и в Китай (с 5 на сто) поради нарастващото търсене на електроенергия в тези страни в условията на слабото й производство от водноелектрическите централи, посочва МАЕ.

И в страните от Европейския съюз, и в САЩ обаче използването на въглища е напът да намалее с по 20 на сто през 2023 г., според доклада на Международната агенция за енергията.

Използването на въглища не се очаква да намалее до 2026 г. На фона на значителното увеличение на капацитета на възобновяемите източници на енергия през следващите 3 години би трябвало да се стигне до намаляване на потреблението на въглища с 2,3 на сто в сравнение с нивото му през 2023 г. Въпреки това количествата въглища, които се очаква да бъдат използвани през 2026 г., се очаква да бъдат значително повече от 8 милиарда метрични тона, се посочва в доклада.

За да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение за климата, прието през 2015 г., което предвижда ограничаване на глобалното затопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, трябва значително по-бързо да бъде ограничено използването на въглища, отбелязва Международната агенция за енергията. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg