EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2023: ≈1000 евро български заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2023: ≈1000 евро български заплати

mail06:30 | 08.04.2019прегледи 1707 коментарикоментари 0


В България реалният ръст на средната работна заплата за десет години /от 2009 г. до 2018 година/ е 87%, но в същото време българинът остава най-беден в ЕС - и като абсолютна, и като относителна бедност. Този извод може да бъде направен от проучване на Европейския синдикален институт, публикувано наскоро и представено от лидера на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа".
Пламен Димитров припомни искането на КНСБ за увеличение на доходите между 12 и 15% всяка година, което означава минимална работна заплата от 650 лева от 1 януари следващата година.

Синдикатът иска и въвеждане на стартова МРЗ за висшистите, която да едно и половина спрямо минималната за страната, или 1000 лева от 1 януари догодина.
Попитан кога МРЗ в България ще стане 650 лева, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза пред журналисти, че съгласно програмата на правителството това ще стане от 2021 година.

По повод искането на КНСБ заплатите ежегодно да се увеличават с 15%, министърът каза, че те вече се увеличават с двуцифрено число, това е политиката, която правителството води чрез изпълнение на програмата си за увеличаване на минималната работна заплата, високият й ръст е в основата на бързото нарастване на средната работна заплата.
Според данните на Европейския синдикален институт България е лидер в нарастването на средната работна заплата, каза министър Бисер Петков и допълни, че реалният ръст от 87% за периода след кризата е значително повече от ръста на втория в класирането на десетте европейски държави с растеж над 20% - Румъния, която с 34% ръст.

Следват Полша – 30%, Латвия – 21%, Литва, Словения и Естония - с по 20% и Чехия – 17%, оповести Пламен Димитров.

Десет държави имат спад на реалната средна работна заплата - Гърция - с 23%, Хърватия – 11%, Кипър 7% и др.

Португалия, Испания и Италия с по един-два процента. Белгия и Финландия отбелязват нулев растеж.
По думите на министър Бисер Петков, тъй като има различна база, тези високи самостоятелно ръстове на СРЗ не са довели до сериозно относително повишаване на средните работни заплати спрямо средноевропейските, България продължава да бъде с най-ниски нива на заплащане.

"Целта както на синдикатите, така и на правителството е повишаване на заплатите, но за да е устойчив този ръст, трябва да се обърне внимание и на по-високия ръст на производителността на труда", каза Петков и допълни, че статистиката показва, че ръстът на заплатите е изпреварващ този на производителността на труда.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира по темата, че казаното в книгите все повече се опровергава от практиката, защото дигиталните трансформации все повече откъсват растежа на доходите в реалния сектор от производителността на труд. Старата максима все повече става невярна, затова е възможно и ще става все повече възможно разминаването, допълни той. 15%  значат 100-150 лева над заплатите, които в момента хората получават и са напълно постижими, каза още Димитров. Така за четири години ние ще стигнем заплата в страната, която приближава 1000 евро и тогава много от българите, които са навън, ще дойдат обратно в родината си, коментира Димитров.
Въпреки позитивните данни за ръст на заплатите, България е на показатели, които ни отреждат незавидно място в Европа. БВП на България на глава от населението е 51% от средното ниво на ЕС, средната работна заплата е 40% по паритетна покупателна способност от средноевропейската, при производителност на един зает около 45% от средноевропейската.
Пламен Димитров припомни, че минималната работна заплата на България е най-ниската в ЕС, две трети от българските работници получават по-малко от средната работна заплата в страната, която е 1135 лева. Неравенствата се задълбочават - има дълбоки неравенства между работещите българи, каза още той. Получаващите минимални доходи устойчиво са 400-500 хиляди души, около 600-800 хиляди са работещите бедни.
От Конфедерацията искат да се изпълни както на европейско, така и на национално ниво заложеното в Европейския стълб за социалните права - минималната заплата да стане поне 60% от медианата работна заплата. В стълба се обръща внимание на колективното трудово договаряне, като целта е до 2025 година минимум 60% покритие с колективни трудови договори във всички отрасли.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков припомни постигнатото по време на българското европредседателство по отношение на позицията на страната ни за засилване на социалното измерение на Европа и подкрепата за изпълнението на стълба като навременна, ориентирана към бъдещето инициатива. Той посочи, че към момента министерството заедно със социалните партньори идентифицират области за усъвършенстване на трудовото законодателство, като сред тях са заплащането на труда, колективното трудово договаряне и други.
Въвеждане на заплата за издръжка е европейска инициатива, която се подкрепя от КНСБ, каза Пламен Димитров. Синдикатът настоява и за Национална стратегия и програма за цифрови умения, като да поискаме целево от дигиталния фонд на европейско ниво около 1 милиард евро за това.
Заместник-министърът на образованието Деница Сачева говори за необходимостта от допълнително финансово стимулиране на дигиталните умения на хората. Тя отбеляза, че мобилността е изключително висока при младите хора, като една от първите причини те да напускат страната е образованието. Затова, по думите на Сачева, инвестициите във висше образование стават ключови по важност. За първи път от шест години в последните доклади на ЕК се отбелязва, че намаляват преждевременно напусналите образователната система от 13,8% на 12,7%, което е положително, но сме далеч от националната цел до 2020 година да стигнем до 11%, допълни заместник-министърът на образованието. БТА

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg