EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2023 г.: Драстични фирмени спадове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2023 г.: Драстични фирмени спадове

mail10:40 | 15.12.2023прегледи 1949 коментарикоментари 0


БСК ще представи резултатите от годишното проучване сред членовете си относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2024 г. по отношение на икономическата среда, инвестициите, работните места и др. Проучването се осъществява от БСК за 19-та поредна година, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Основните теми са свързани с отражението на политическите процеси в международен и национален план върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за следващата календарна година.

Натрупалите се през последните 2-3 години множество кризи неминуемо се отразиха върху показателите на фирмите, като всички те бележат драстични спадове спрямо предкризисната 2019 г. Намаляват обемите на производството и продажбите, както и външните пазари.

Най-малко засегнати са доходите на работниците, които през 2023 г. се увеличават в 71% от фирмите, а 85% от анкетираните декларират, че са компенсирали инфлацията в доходите на своите работници и служители с ръст на работните заплати (65%), с увеличение на ваучерите за храна (16%) с годишен (12%) или с тримесечен (7%) бонус.

Положително явление е повишаването на дела на анкетираните, които одобряват присъединяването на България към Еврозоната. Расте и информираността по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост, Европейския зелен пакт и Изискванията за отчитане на предприятията във връзка с устойчивостта.

Каква е общата оценка за състоянието и развитието на българската икономика, основните пречки пред правенето на бизнес у нас, очакванията за 2024 г. и други оценки на участниците в анкетното проучване, също ще бъдат представени.

За първи път БСК ще обяви и своя индекс „Ефективност на икономическата политика“ (BIA Index), който обхваща т.нар. „Образцов триъгълник на икономическата политика“, включващ три стълба:

-стимулиране на инвестициите,

-провеждане на структурни реформи и

-осигуряване на отговорни фискални политики.

BIA Index измерва развитието на страната ни именно в тези три направления: „Инвестиции и иновации“, „Реформи и институционална среда“ и „Ефективност на бюджетната политика“. Всяко от трите направления е оценено по подбрани показатели.

Проучването обхваща 27 икономики на страните-членки на Европейския съюз и е базирано на официални и доказани източници на информация.

България е член на ЕС вече 15 години и, въпреки това, не успява да достигне средното европейско икономическо ниво. Конвергенцията на държавите, които се присъединиха заедно с България към ЕС, е много по-силна, вкл. тази на Румъния, Естония, Латвия, Чехия, Словения. Хърватия, която се присъедини към ЕС след България, през 2013 г., вече е член на Еврозоната и успя само за десет години да изпълни нейните критерии.

България изостава от ЕС значително по почти всички от използваните показатели за анализ. Това означава, че нейната икономическа политика не произвежда ефективен резултат. Необходима е нова концепция за икономическа политика, ако България иска да достигне средните европейски нива в обозримо бъдеще (следващите 15 години).

BIA Index цели да се превърне в аналитичен инструмент за идентифициране на конкретни слабости на българската икономическа политика, чието преодоляване може да доведе до по-висока конкурентоспособност на националната икономика и постигането на дългосрочен конвергентен икономически растеж.

 

Резултатите от годишната анкета на БСК и BIA Index 2023 ще представят:

Добри Митрев – председател на УС на БСК;

Мария Минчева – зам.-председател и член на УС на БСК;

Станислав Попдончев – зам.-председател, главен финансов директор и член на УС на БСК

Доц. д-р Щерьо Ножаров – икономически съветник в БСК


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg