EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2018: Тръгва газ от интерконектора Гърция-България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2018: Тръгва газ от интерконектора Гърция-България

mail06:12 | 11.12.2015прегледи 4524 коментарикоментари 0


На 10 декември 2015 г. акционерите в „Ай Си Джи Би“ АД, съответно „Български енергиен холдинг“ ЕАД с 50% участие и „IGI Poseidon“ с 50% участие, приключиха процедурата по приемане на Окончателно инвестиционно решение (FID) във връзка със строителството на газопровода IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България). Приемането на Окончателното инвестиционно решение отваря последния етап от разработване на проекта преди началото на етапа на строителство, който според настоящия график се предвижда да се проведе от четвъртото тримесечие на 2016 г. до средата на 2018 г., когато се цели да се постигне начало на търговска експлоатация.

Окончателното инвестиционно решение ангажира акционерите да осигурят финансиране, необходимо за завършване на етапа на строителство, веднага след като са постигнати всички ключови регулаторни, разрешителни и свързаните с процедурата по освобождаване от регулиран достъп цели, понастоящем предвидени да се осъществят в рамките на 2016 г.

„Окончателното инвестиционно решение е ключов етап в развитието на проект IGB. Процесът на договаряне на инвестиционното решение зае удължен период от време през тази година, тъй като следваше интересите на всеки от акционерите и засегнатите държави да бъде балансирано защитен. Вярваме, че постигнахме необходимата компромисна формула на нашите взаимоотношения, чрез която да успеем да преминем към строителната фаза на проекта“, коментираха изпълнителните директори на „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Приемането на Окончателното инвестиционно решение доказва сериозния ангажимент на акционерите в „Ай Си Джи Би“ АД за завършване на проекта IGB в планирания срок в съответствие с целите на ЕС и политиката на съответните правителства.

IGB отговаря в максимална степен на очакваното развитие на газовия пазар на България и региона на Югоизточна Европа, тъй като ще позволи реализирането на съществуващи и средносрочни алтернативни възможности за доставки на природен газ, като например от източници в Каспийския регион, Близкия изток, източното Средиземноморие и терминалите за втечнен природен газ, които се планира да бъдат интегрирани с Южния газов коридор. IGB ще бъде свързан със съседните газови пазари в Югоизточна Европа посредством българската газопреносна система.

„Статутът на проекта в регионален и европейски контекст отразява ролята му на стратегическа инфраструктура, която за първи път ще даде достъп на България, на регион Югоизточна Европа, но и на Централна Европа, до алтернативен коридор за доставки от алтернативни потенциални източници. Ще получим директна връзка с Южния газов коридор през Гърция с възможности за доставки от източници от Каспийския регион, Близкия изток, източното Средиземноморие, както и от традиционни и нови за Европа производители на LNG“, подчерта Теодора Георгиева, изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би“ АД.

Стратегическото значение на IGB е потвърдено от ЕС чрез осигурения достъп до безвъзмездна финансова помощ по Европейската енергийна програма за възстановяване, чрез признаването на проекта за Проект от общ интерес за ЕС (PCI) и чрез включването му в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова междусистемна свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

„През тази година постигнахме, съвместно с нашите европейски партньори, засилване на приоритетния статут на междусистемната връзка на ниво ЕС. Проектът продължава да се ползва със статут на проект от Общ интерес на територията на ЕС. С активната роля на ЕК формирахме нова инициатива за Газова междусистемна свързаност в Югоизточна и Централна Европа (CESEC), в която IGB е заложен като приоритетен за завършване проект с оглед гарантиране на сигурността на доставките в региона и достъпа до алтернативни източници на газови доставки“, допълни Константинос Караянакос, изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би“ АД.

Изграждането на интерконектора България-Гърция ще започне през октомври 2016 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след подписването:

„Днешният ден е много специален и важен за всички нас, защото станахме свидетели на подписването на окончателното инвестиционно решение за окончателното инвестиционно споразумение за газова връзка между двете страни. С подписването му се дава реалният старт на този стратегически важен проект в областта на енергетиката. Той е стратегически за цяла Югоизточна Европа и ще даде реална възможност за диверсификация на източниците за доставка на газ. През последните месеци имахме добър и конструктивен диалог, който даде възможност да стигнем до днешния ден. Благодаря на партньорите от ЕК за подкрепата която оказаха. Този проект е определен като такъв от общо значение. Предстоят много важни фази в изграждането на тази интерконекторна връзка. Съгласно пътната карта, която сме разписали с партньорите, проектът трябва да започне през месец октомври 2016 а в средата на 2018 да бъде дадена търговската експлоатация на този проект”.

Премиерът Бойко Борисов коментира:

Днес не подписваме меморандум или надежди, имаме крайния срок – 2018 година да трансферираме газ. Ще си позволя да благодаря на няколко човека, като степенуването им няма значение, защото всеки е помогнал много. Първо благодаря на колегата Алексис Ципрас, че преди 2 месеца си стиснахме ръцете двете правителства да накарат нашите министри и компании да стартират реалното изграждане на интерконектора и от празни мечти десетилетия наред от днес да стане факт. Жан-Клод Юнкер – благодаря му, че той много присърце прие въпросите, когато му ги поставихме. Това е само началото на това, което сме планирали. Благодаря на Джон Кери – при неговото посещение на моята карта за газопреносните мрежи в региона си стиснахме ръцете, че България няма да бъде изолирана. След това и чрез посолството той си удържа на думата и моля посланика да му предаде нашите комплименти.

Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане реалност. Правителството трябва да бъде поздравено за политическата си воля. От Анкара бяхме заклеймени, че България ще загуби всичко. Благодарение на нашите партньори имаме шанс действително да имаме добър газов разпределителен център „Балкан”. Българската държава колкото повече газ пренася, толкова повече такси ще взима.

 

Визитка на проекта

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и гръцкото дружество IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, техническият капацитет може да се увеличи до 5 млрд.м3/година, с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

снимка: Twitter


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg