EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2018: 2098 души с българско гражданство по произход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2018: 2098 души с българско гражданство по произход

mail16:31 | 13.06.2018прегледи 1571 коментарикоментари 0


От началото на годината досега 2098 души са получили българско гражданство по произход, съобщи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова днес.
 Тя уточни, че от тях най-много са от Република Македония - 1402 души.
   За миналата година 1436 души са получили българско гражданство по произход.
 Най-много хора са получили българско гражданство именно на базата на документи за български произход, при другите възможности, например обща натурализация, числата са много по-малки, обясни Йотова.
    Тя уточни, че не става дума за утежняване на режима, но няма как да се приемат за достоверни молби на кандидати за българско гражданство, които нямат никакъв документ за произход, и дори нямат документ от българската организация зад граница, който по някакъв начин удостоверява тяхната българска принадлежност.
 Търговия с гражданство не може да има, категорична беше Илияна Йотова.
   Тя участва в международната конференция "Българските общности в Западните Балкани - ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС" в София.
    Нашите общности по никакъв начин не бяха въвлечени в дискусията, когато се подготвяше срещата на върха ЕС - Западни Балкани, коментира вицепрезидентът. Тя припомни, че едно от условията за членството в ЕС е спазването на правата на човека и на малцинствените права. Тук нашите общности можеха да бъдат много полезни, смята Йотова.
    Тя посочи, че има много слаба политика по отношение на лекторатите по български език там, където имаме исторически диаспори. Имаме нужда от национална политика за нашите общности зад граница, каза Илияна Йотова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092