EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2018 - Румъния добива газ от шелфа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2018 - Румъния добива газ от шелфа

mail16:30 | 09.10.2012прегледи 483 коментарикоментари 0


Румъния планира през 2018 г. да започне добив на природен газ от своята част на черноморския шелф, което ще й позволи да си осигури енергийна независимост най-малко за 10 години, заяви генералният директор на румънската петролна компания OMV -Петром Мариана Георге в публикувано днес интервю, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Георге каза, че общият обем на запасите от природен газ в румънския дял от черноморския шелф е от 42 до 84 милиарда кубически метра. ОMV-Петром започна проучвателни работи в черноморския шелф през 2011 г. съвместно с американската корпорация Ексон мобил. По предварителни данни общият размер на инвестициите в този проект ще достигне 1,6 милиарда долара, от които делът на американската компания е около 1 милиард, а останалите осигурява ОMV-Петром.
В началото на годината Ексон мобил обяви, че сондата Домино-1, намираща се на 170 километра от румънския бряг, е открила залежи на природен газ на дълбочина окорло 3 хиляди метра в черномолрския шелф. Разработката на находището се извършва на територия, отнета от Украйна при международен арбитраж за линията на държавната граница на югоизток от Змийския остров.
По-рано румънският президент Траян Бъсеску призова ръководствата на двете компании да ускорят проучването на газовите залежи в шелфа, за да намалят зависимостта на страната
от доставките на руския Газпром."Преживяхме много студена зима заради руския газ, но се
надяваме, че в бъдеще ще намерим друго решение", каза Бъсеску.По данни на министерството на икономиката миналата зимазаради силните студове потреблението на газ в Румъния, която внася една пета от необходимите й количества от Русия, нарасна с 20% и достигна 70 милиона кубически метра дневно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165