EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2016 – без топлинна енергия на кубатура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2016 – без топлинна енергия на кубатура

mail13:45 | 02.11.2012прегледи 500 коментарикоментари 0


От 2016 г. ще бъде забранено измерването на топлинна енергия на кубатура - с промяна в директивата на ЕС за енергийна ефективност. Това съобщи Милена Стоянова, управител на една от фирмите за дялово разпределение. Европейската директива отчита, че с монтирането на уреди за дялово разпределение се спестява от 25 до 30 процента от потребяваната енергия и затова налага като задължително използването на такъв вид уреди, обясни Стоянова. Тя посочи, че България е една от страните, които отдавна е приела чрез законодателството си прилагането на дялово разпределение на топлинната енергия, но има други европейски страни, в които това не е направено.
У нас от юли 1999 г. в законодателството е предвидено, че във всички топлофицирани имоти трябва да бъдат монтирани уреди за дялово разпределение и от началото на 2003 г. това е факт, посочи Стоянова. Някои топлофикации обаче все още предлагат услугата отчет на кубатура.
Стоянова представи данни за процеса по подмяна на уреди за дялово разпределение. От общо 6 300 сгради, клиенти на фирмата, които имат уреди, монтирани през 2003 г. и подлежат на преоборудване през тази и следващата година, 2500 сгради вече са подменили уредите си. Остават още около 3 800 сгради - клиенти на фирмата за дялово разпределение, които трябва да подменят уредите си.
Инвестицията е от порядъка на 100-150 лв. за следващия гаранционен период от 10 години, обясни Стоянова. Тя отбеляза, че всички предлагани на пазара уреди са с добро качество и на сходни цени, но клиентите трябва да поставят въпроси на фирмите за това колко години гаранция предлагат, имат ли уредите възможност за дистанционно отчитане, посочената в офертата цена окончателна ли е (с включено ДДС, монтаж, инкасо и други допълнителни дейности).

Милена Стоянова отчете, че за последния отоплителен сезон едва 8 на сто от изравнителните сметки са без корекция и те в преобладаващото си количество са на клиенти с радиоуреди. При всички останали 92 процента от клиентите на фирмата сметките са претърпели корекции най-вече нагоре заради това, че някои  клиенти не са осигурили достъп до уредите си за измерване. В такъв случай при тях се начислява количество топлина на максимална мощност, но когато осигурят достъп на отчетниците и сметката им бъде намалена - това пък повишава сметките на  съседите им, обясниха топлинните счетоводители.Според Стоянова, ако в закона бъде прието задължително месечно отчитане на топлинната енергия, в София това би могло да се изпълни само, ако се монтират уреди с дистанционно отчитане./БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144