EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2015 успешна за малкия бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2015 успешна за малкия бизнес

mail14:37 | 08.02.2016прегледи 1304 коментарикоментари 0


2015 година беше успешна за малкия и среден бизнес, защото той успя да се отлепи от дъното. Много компании в строителството, туризма и селското стопанство прескочиха бариерата на оцеляването и отбелязаха растеж, макар и малък. Това ни дава основания да вярваме, че 2016 ще бъде още по-успешна, ако няма сериозни политически сътресения или геополитически въздействия върху бизнес средата. Това заяви за Радио България председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова. От друга страна, по данни на статистиката, нивото на безработица в България в края на 2015 спада под 10%. Какъв е приносът за това на малкия и среден бизнес?

Малкият и среден бизнес осигурява между 67% и 70% от работните места в страната и в този смисъл се явява най-големият работодател. Заедно с това той е и най-големият данъкоплатец и инвеститор, и то в пограничните, планински и обезлюдени райони, в които големите фирми не присъстват. Там единствените инвеститори са местни семейни фирми, които са решили да поемат икономическата отговорност за себе си и за хората от населеното место. Така че този резултат, който отчита статистиката за намаляването на безработицата, може да се каже, че е постигнат с огромното усилие на фирмите от сектора на малкия бизнес.

Елеонора Негулова изрази удовлетворението си от факта, че най-накрая законът за търговските вериги беше приет и започват да се виждат първите положителни резултати. В много от търговските вериги се появяват все повече български доставчици, като това е най-видно на щандовете за свежи плодове и зеленчуци. Според Г-жа Негулова, шансът на малкият бизнес е в обединяването на производителите в обща организация, което да даде възможност на фирмите да се явяват реално търговец и доставчик на едро за веригите. Последните добри новини за бизнеса са свързани с електронизацията на регистъра Булстат и онлайн електронните услуги, предлагани от Столична Община. Според Негулова доброто взаимодействие между публичната власт, бизнеса и гражданския сектор е от голямо значение за малкия бизнес. “Демографският проблем, който рефлектира върху обема на пазара в страната, не виждам как ще се реши в близко бъдеще. Така че трябва да се търси интернационализация на бизнеса и това ще бъде основната стратегия на фирмите в растеж”, допълни Елеонора Негулова.

Как ще се отрази на българския бизнес кризата в отношенията между Русия и Турция?

Отношенията между Русия и Турция ще се отразят благоприятно върху развитието на някои икономически сектори в България, които влекат след себе си други икономически дейности. Такъв например е туризмът. Очаква се пренасочване на повече руски туристи към българските курорти. Въпросът е това да стане в достатъчно големи обеми, защото от тези руски туристи интерес имат не само българските фирми, а и наши конкуренти в Гърция, Италия, Франция, Испания и т.н. Облекчаването на визовите режими и предлагането на туристически пакети с атрактивна цена са инструменти, които биха оказали положителен ефект. От друга страна този процес ще окаже положително влияние и върху строителството, защото руските инвеститори в недвижими имоти също ще се върнат на българския пазар.

Наскоро десет смесени търговски камари в България изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и българските институции, в което се казва, че съдебната реформа не се случва, поради което част от чуждият капитал може да се пренасочи към други страни.

Достъпът до правосъдие и получаване на справедливост от съдебната система е изключително важно както за външните, така и за местните инвеститори. Това писмо в същност е едно предупреждение към българските политици да направят реформи в законодателството, така че да започне някаква промяна и да се видят първите резултати.

Според Елеонора Негулова това, което е тревожно и което не се съдържа във въпросното писмо, но многократно е заявявано от Националното сдружение на малкия и среден бизнес, е че малкият бизнес много често се отказва изобщо да търси правораздаване, тъй като в много случаи тези усилия са изключително скъпи и по този начин фирмите търпят големи загуби.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990