EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2015: 4,3 – 4,5 млн. тона пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2015: 4,3 – 4,5 млн. тона пшеница

mail09:00 | 22.06.2015прегледи 959 коментарикоментари 0


Тази година очакваме добра реколта от 4.3 – 4.5 милиона тона пшеница. Това е по информация на областните дирекции „Земеделие” в страната към средата на юни, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, при участието и в ритуално зажънване в село Странско, Община Димитровград. Очаква се среден добив от около 415 килограма пшеница на декар. Въпреки лошото време, към момента под 1% са площите, които са пропаднали в резултат на валежите.
Сектор „Зърнопроизводство“ е този, който след присъединяването на България към Европейския съюз се разви много добре и стана конкурентен на другите страни, коментира министър Танева. Тя допълни, че интересът към земеделския сектор се увеличава всяка година и делът на необработваемите площи намаля значително.
Усилията на държавата в сегашния програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година ще бъдат насочени към възстановяване и на другите производства, за да може земеделието в страната да стане по-балансирано. „На трапезата ни трябва да има традиционни наши продукти от родни производители, които са наша запазена марка“, каза още министърът.
„Доказателство за интереса към инвестиции в земеделието е и приключилият през този месец прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“, заяви земеделският министър. За този първи прием има над 4 пъти повече заявления за подпомагане, отколкото е предвиденият бюджет. „Това говори добре. Инвестиционните проекти, които бяха подадени за одобрение, предвиждат инвестиции в сектора за над 2 млрд. лева”, допълни Десислава Танева.

Ситуацията в Добричка област

По над 500 килограма зърно от декар се очаква да приберат земеделските стопани в Добричко от новата пшенична реколта, съобщи Областната земеделска служба за последното обследване на масивите от експертна комисия. Досегашните прогнози за среден добив бяха за над 400 килограма. Засушаването не се е отразило на пшеничните посеви, които са в добро състояние - класовете са изпълнени, няма празни зърна, поясни старши експертът в Областната земеделската служба Веселин Овчаров. Според експертите жътвата на пшеницата в Добричкия регион, който произвежда най-много хлебно зърно в страната, ще започне до две седмици. Площите с пшеница достигат 1 199 000 декара. През миналата стопанска година зърнопроизводителите в областта прибраха 592 273 тона зърно при среден добив 481 килограма. През идващата седмица се очаква да започне жътвата на ечемика в крайморските общини Шабла и Каварна. Прогнозата на експертната комисия след последното обследване на полетата е за среден добив над 450 килограма. Площите с ечемика в региона са около 67 000 декара.

Валежи бавят жътвата в Ямбол

Падналите валежи ще забавят с няколко дни жътвата на ечемика в Ямболска област, но това няма да се отрази върху очакваните добиви, съобщиха от областната служба "Земеделие". Началото на жътвената кампания бе дадено в края на миналата седмица в някои райони на областта. В петте общини са засети около 137 000 декара с ечемик, 630 000 декара с пшеница и 153 000 декара с маслодайна рапица. Според специалисти, въпреки неблагоприятните условия през зимата и пролетта, състоянието на около 90 на сто от посевите с есенници се определя като "много добро", "добро" и "средно". Очаква се по-богата реколта от миналата година, когато средните добиви от ечемика бяха около 420 килограма от декар, а от пшеницата около 430 килограма от декар.

Източник: МЗХ, БТА, снимка: МЗХ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg