EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2014: Край на ограниченията за българи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2014: Край на ограниченията за българи

mail07:30 | 31.01.2013прегледи 342 коментарикоментари 0


От 1 януари 2014 г. отпадат всички ограничения за работа на български граждани в държавите от Европейския съюз. Това увери министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на бизнес обяд на тема "Правителствени приоритети и политики през новия програмен период и многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014 - 2020 г.". Гост-лектор на събитието бе премиерът Бойко Борисов.
По време на изказването си относно трудностите, които срещат българските граждани в издаването на необходимите им документи за работа във Великобритания, министър Младенов съобщи, че се води активен диалог с британските институции за решаване на проблема. Той поясни, че министърът на външните работи на България Николай Младенов е провел разговори на тази тема, а пряко ангажирани с проблема са и министър-председателят Бойко Борисов и президентът на България Росен Плевнелиев.
Работният бизнес обяд се организира от Американската търговска камара в България. На форума присъстваха над 150 представители на бизнеса и посланиците на 18 страни в България.

През последните дни темата за британските притеснения от предполагаемия поток от български и румънски имигранти получи особена популярност в пресата. Поредната доза публикации обобщава БТА.
Списание "New Eastern Europe", посочва, че няма да има имигрантско цунами през 2014 г., когато бъдат вдигнати ограниченията за българите и румънските имигранти. Във Великобритания очакват нов приток, подобен на този от 2004 г., когато в ЕС влязоха Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария и Словения. Но анализ на факторите, подтикващи към имиграция - заетост, БВП на глава от населението и перспективите за Европа като цяло - навеждат на мисълта, че мигрантите от България и Румъния би трябвало да са доста по-малко от източноевропейските мигранти през 2004 г. Изданието, специализирано в тематика, свързана с Централна и Източна Европа, предупреждава обаче, че имиграцията не е точна наука и че прогнозите може да се окажат неверни. Изданието посочва, че според някои анализатори миграционният поток от България и Румъния към Великобритания ще бъде по-малък заради безработицата във Великобритания. Увеличаването на броя на безработните в Обединеното кралство го прави не толкова привлекателно за имигрантите. На темата обръща внимание и американският в. "New York Times". Изданието се спира на кампанията, която води британското правителство, за да разубеди мигрантите от България и Румъния да дойдат в страната. Цитирани са представители на Британска партия на независимостта (БВП), които казват, че британското правителство вместо да заяви ясно, че иска само 500 българи и румънци да дойдат в страната, има намерение да подеме кампания за разубеждаване на потенциалните имигранти, използвайки смешни аргументи като лошото време. Вестникът се спира и върху друга мярка във връзка с имигрантите - въвеждането от март на нов тест за кандидатите за британско гражданство или за право на постоянно пребиваване в страната. Тестът съдържа 24 въпроса и кандидатите трябва да отговорят успешно на 18. Към теста обаче има и учебник, пълен с информации от сорта, че 100-годишната война в действителност е продължила 116 години и др. Това ръководство отразява гледната точка на британските консерватори, че много хора, които се опитват да имигрират във Великобритания, не оценяват ценностите на страната, посочва вестникът. Британският в. "Daily Telegraph" пише, че във връзка с вълната от полски имигранти към Великобритания през 2004 г., бившият британски премиер Тони Блеър е получил специална награда в Полша. Става дума за годишна награда на полските бизнес лидери. Блеър беше удостоен с нея, защото е подпомогнал полските усилия за европейско членство и е работил за отваряне на британския трудов пазар за полски работници през 2004 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg