EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2013 – ще се сбогуваме с кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2013 – ще се сбогуваме с кризата

mail09:10 | 15.02.2012прегледи 411 коментарикоментари 0


През 2013 година усещането за криза в българското общество ще е намаляло и то ще възстанови оптимизма си към растеж, подобен на този от преди пет-шест години. Това прогнозира Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие. В момента сме свидетели по-скоро на замразяване на доходите, съчетано с инфлация, която от своя страна намалява потребителната стойност на доходите.
Следващата година би трябвало да е годината, в която както в частния, така и в държавния сектор ще бъде възможно по-сериозно повишаване на доходите, коментира още Прохаски. До тогава ще е приключило преструктурирането на фирмите, те ще са оставили кризата зад гърба си и вече ще реализират нормален ръст.
Преди седмица ЦИР оповести анализ за българската икономика, в който се казва, че икономиката ни е стабилно излиза от цикличната криза, в която е била. Очаква се към края на 2012 г. и началото на 2013 г. ръстът да достигне предкризисния си максимум. Това ще спре спадът в заетостта, ще стабилизира и ще намали безработицата и постепенно ще повиши  доходите. От средата на 2010 година  технически българската икономика расте, като за 2011 година по всяка вероятност ръстът ще е около 2%, а през 2012 ще бъде 2,4 - 2,5%.
През миналата година експортът е основен двигател на икономиката, като неговият ръст за този период е почти 30%, на стойност от над $18 млрд.  По отношение на ръста на страните в ЕС и в световен мащаб Прохаски отбеляза, че външната среда не е неблагоприятна за България. Дори, ако погледнем Гърция, която четвърта година е в криза, нашият износ за тази страна през последните три години непрекъснато расте, каза председателят на ЦИР.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg