EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2013 г.: 5,5 млн. младежи безработни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2013 г.: 5,5 млн. младежи безработни

mail11:15 | 20.06.2012прегледи 701 коментарикоментари 0


Несигурната банкова система и предизвикателствата пред еврото са сред основните причини за политическата и финансова нестабилност в ЕС. Това се посочва в доклад на европейското обединение на работодателите BUSINESSEUROPE, разпространен от пресцентъра на Българска стопанска камара. Според експертите, предприемачите в Европа се сблъскват и със сериозни трудности при осигуряването на финансиране от банковия сектор. Прогнозите показват, че следващите 6 месеца ще са изключително трудни за бизнеса, но въпреки това е възможно нарастването на БВП на ЕС с 0,1%, но само при условие, че ако износът ще се повиши и се върне доверието на потребителите. Очакваният ръст на БВП на ЕС през 2013 година е 1,4%.

Експертите предупреждават, че се очаква безработицата да достигне най-висок ниво за последните 20 години. Прогнозите показват, че до началото на 2013 година безработицата в общността ще се увеличи с 0,3% и от 10,5% ще стане 10,8%. Затова BUSINESSEUROPE препоръчва бързи реформи, които да предотвратят загубата на още 775 000 работни места в началото на следващата година. Тревожна е тенденцията на влошавана не трудовия пазар в Европа. Работните места са намалели с 0,4%, въпреки очакванията на бизнеса в края на 2011 г. да се открият нови 250 000 работни места. На трудовия пазар има все още значителни различия между страните - членки, но е факт, че държави, които са поддържали устойчива конкурентна и фискална политика преди кризата, се справят много по-добре по време на самата икономическа криза. В тази връзка, специалистите очакват безработицата в Германия и Австрия да намалее през следващата година, а в Испания да се увеличи.
Младежката безработица също е повод за притеснение. Анализът показва, че повече от половината млади хора в Гърция и Испания не работят. Прогнозите сочат, че през 2013 г. 5,5 милиона млади европейци под 25 години ще са безработни.
Растежът в нововъзникващите и развиващите се икономики се очаква да се стабилизира, според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ). Фондът прогнозира ръст от 5,7% за 2012 г. и 6,0% за 2013 г. Очаква се световната търговия да нарасне с 4,1% за 2012 г. и да достигне 6,5% през 2013 г.
За справяне с кризата BUSINESSEUROPE посочва износа като основен двигател на растеж през 2012 г. Нетният износ ще е основен компонент на търсенето, който ще дава положителен принос за БВП през 2012 г . В същото време е необходимо и доверието на потребителите да се повиши, за да се увеличи и потреблението. Нужно е и стимулиране на индустриалното производство и инвестициите в отделните държави и в ЕС. Много предприятия в ЕС могат да са конкурентоспособни на световните пазари, въпреки недостатъчно добрата политика в областта на околната среда. Все пак, за да се възползват от по-динамичната глобална среда, всички държави-членки могат да направят повече за подкрепа на конкурентоспособността на бизнеса, като създават нови работни места чрез реформи в националните политики.
Бизнесът страда от трудния достъп за финансиране от банковия сектор се посочва още в доклада. В сравнение с предходните шест месеца, получаването на инвестиции става все по-трудно. Наблюденията показват, че от април тази година при 9% от банките се наблюдава затягане на кредитните стандарти. Цифрата е значително по-малка, отколкото през предходното тримесечие (35%), но затвърждава тенденцията, че достъпът до финансиране остава силно ограничен. Според членовете на BUSINESSEUROPE, слабите перспективи за инвестиции и отрицателните икономически прогнози са основните фактори за ограничаването на финансирането чрез кредити. Ето защо, премахването на финансовите ограничения върху възможността на частния сектор да инвестира, е от решаващо значение за възстановяването на икономиката.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163