EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2013: 750 деца извън институциите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2013: 750 деца извън институциите

mail16:15 | 06.08.2012прегледи 392 коментарикоментари 0


Около 750 деца ще бъдат изведени от институциите през 2013 г. От стартирането на процеса по деинституционализацията преди две години около 200 деца с увреждания до сега вече са изведени от специализираните институции и са настанени в среда, близка до семейната. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Заедно със заместник-министър Зорница Русинова и Филип Хат от Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия, за втори ден той участва в инициативата на ЕК „Младежта в движение” в Бургас. По данни на МТСП към юни 2011 г. в 127-те специализирани институции за деца в България са настанени 5 308 деца. Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България” предвижда всички специализирани институции за деца да бъдат закрити до 2025 г.

Министър Младенов даде старт на 2-рия компонент по схема „Да не изоставяме нито едно дете”. Той напомни крайната цел на проекта - в страната да се разкрият 149 Центрове за настаняване от семеен тип, 36 Защитени жилища, 37 Дневни центрове за деца с увреждания и 34 Центрове за социална рехабилитация и интеграция. Общият бюджет на схемата е 23 милиона лева и по нея кандидатстват 81 общини. Изграждането на социалнатата инфораструктура се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие” и Програмата за развитие на селските райони, а по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се финансират дейностите, свързани с планиране и подготовка на процеса за извеждане на децата от специализираните институции, обясни на присъстващите министър Младенов.
В поздравлението си представителят на ЕК Филип Хат окачестви политиката по деинституционализация и развитие на социалните услуги за деца и семейства в България като една от амбициозните програми на правителството. По неговите думи процесът е България е пример за добра практика, от който опит могат да черпят и други европейски държави. Той напомни, че ЕС отделя 110 млн. евро за закриването на над 140 институции в страната. Филип Харт отбеляза, че всеки 10-ти българин през 2011 г. е било въвлечен в дейност, финансирана от Европейския социален фонд.
Експертите от Агенцията за социално подпомагане представиха пред жителите и гостите на Бургас стартиращата по-късно през август нова схема „Живот в общността”. Мерките по нея ще са насочени към лица, настанени в ДДЛРГ, както и към лица с физически увреждания, психични разстройства и умствена изостаналост, чакащи настаняване в специализирана институция. По схемата отново ще могат да кандидатстват само общини като ще е допустимо партньорство с доставчици на социални услуги, вписани в регистъра на АСП.
По-късно през деня журналистите посетиха Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” (ДП „БГЦПО”) в Царево. Към юни 2012 г. в клоновете на ДП „БГЦПО” са обучени над 1300 безработни лица, изпратени по техни заявки към Бюрата по труда. Обученията са реализарани в рамките на Националния план за действие по заетостта. По схема „Развитие”на ОПРЧР за посочения период са обучени 214 безработни лица, по схема „Предприемчивите българи” - 144 начинаещи предприемачи, а по схемите „Аз мога” и „Аз мога повече” – почти 200 желаещи./МТСП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053