EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2013 - газовата връзка България-Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2013 - газовата връзка България-Румъния

mail18:05 | 12.10.2011прегледи 756 коментарикоментари 0


Междусистемната газова връзка България-Румъния ще започне да работи от началото на 2013 г. Това стана ясно по време на среща днес между икономическите министри Трайчо Трайков и неговия румънски колега Йон Аритон. Двамата разговаряха в Букурещ, където се проведе съвместно заседание на правителствата на двете страни, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. "Булгартрансгаз" вече проведе открита процедура по ЗОП за предпроектно проучване на наземната част на връзката. Българската компания и румънската "Трансгаз" са постигнали споразумение подводната и румънската част на трасето да се проучват след избор на изпълнител по румънското законодателство, стана ясно на срещата. Вече е приключило набирането на оферти за проектиране и изграждане на прехода на р. Дунав. В момента тече оценка на получените предложения. Изграждането на междусистемни връзки със съседните държави е важна част от стратегията на България за диверсифициране на енергийните източници и повишаване сигурността на снабдяването, каза министър Трайков. Двамата министри обсъдиха и перспективата за изграждане на хидроенергийни комплекси по р. Дунав. Те подписаха меморандум за сътрудничество, който дава старт на съвместните действия за проучване на възможностите за реализиране на проекта. Транспортните министерства на двете държави са съгласували и бъдещи проекти за мостове между България и Румъния.
Пред нас стои задачата да съвместим тези проекти, които имат икономически смисъл както за двете държави, така и за региона, каза министър Трайков. Обединяването на електроенергийните пазари между България и Румъния също бе тема на разговора между Трайков и Аритон. Румънската страна е предложила на България два алтернативни варианта за обединяване на електроенергийните пазари. Във всички сценарии за създаване на електроенергийна борса в България е предвидено активно сътрудничество с румънските "Обком" и "Транселектрека", каза министър Трайков.
Двамата министри обсъдиха и перспективите пред проучванията за шистов газ в Европа. На румънска територия се намира част от геоложкото образувание, чиито потенциал ще бъде обект на изследване и в България. Румънската страна има мащабно
проучване по темата, представено на европейско равнище, информира румънският министър. И двамата министри се съгласиха, че евентуалните алтернативни залежи са източник на енергийна независимост и сигурност на енергоснабдяването. Съвместните действия на България и Румъния за изграждане на междусистемна газова връзка и за обединение на електроенергийните пазари бяха включени в политическата декларация след съвместното междуправителствено заседание. Изграждането на междусистемната връзка Русе - Гюргево се реализира съвместно от "Булгартрансгаз" ЕАД и румънската "Трансгаз" СА. На двете компании е отпусната безвъзмездна финансова помощ по Европейската енергийна програма за възстановяване в размер на 8 929 000 евро. Общата стойност на проекта е 23 823 836 евро. Реверсивната връзка е с обща дължина
25 км, от които 15,4 на българска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. метра годишно.
Румъния е един от водещите външнотърговски партньори на България. През 2010 г. северната ни съседка заема трето място по износ и четвърто по внос в нашата страна. Стокообменът с Румъния през миналата година достига 2 777 732 000 евро, което е 43% увеличение спрямо 2009-а. За първите шест месеца на тази година взаимната търговия достига 1 609 970 000 евро. Търговското ни салдо е положително за България. През периода 2000 -2010 г. румънските инвестиции в България са 200 млн. евро по данни на БНБ. Сред водещите румънски инвеститори в нашата страна са "Ромпетрол", "Петром" ОМВ, "Поликолор", "Домо", "Мобексперт" и други.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161