EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2010 ще е трудна за икономиката на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2010 ще е трудна за икономиката на България

mail12:09 | 29.12.2009прегледи 633 коментарикоментари 0


Икономическото заледяване ще продължи и през 2010, смята  Тед Олерс, директор за Източна Европа и Централна Азия от Световната банка, предаде БГНЕС.
Свиването в България е много близо до картината в другите държави в Източна Европа и Централна Азия, където свиването е между 5.5 и 6 %, смята Тед Олерс. През 2010 България ще претърпи допълнително свиване на икономиката си с около 2 %.
Източна Европа е особено чувствителен към скоростта на възстановяване в Западна Европа, така че това е първият източник на опасности. Втората опасност е, че големите чужди капиталови постъпления от периода преди кризата едва ли ще се възстановят до старите си нива, е мнението на СБ.
Финансовата криза се превърна в човешка криза. Правителството в България, но и управляващите в останалите източноевропейски страни, ще трябва да предприемат подходящи мерки за подпомагане на най-уязвимите групи. 2010 най-вероятно ще е трудна година. Въпреки очакваното възстановяване, въпреки прогнозите за растеж, безработицата ще остане висока, а това ще затрудни домакинствата, предупреждава Олерс.
Мнението на Симеон Дянков е, че страната ни ще е първенец в ЕС по спестени разходи, като дефицитът й за 2009 г. ще е 500 млн. лв. България вероятно ще бъде страната с най-добри публични финанси в цяла Европа, както за 2009, така ще е вероятно и за 2010, прогнозира Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch. Подкрепа за политиката на финансовия министър изказа и Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него са направени компромиси по отношение на някои
разходи, а без тях би бил непостижим и балансиран бюджет за 2009. Като положителни стъпки на вицепремиера Дянков и новото правителство анализаторът, цитиран от БТА, оцени мерките за пресичане на контрабандата, както и заявките за реформи в областта на държавната собственост, здравеопазването и образованието. Повечето от тях останаха само загатнати, предстои да видим какво наистина ще се случи през 2010 , допълни Ганев. За него най-важно н е какъв ще бъде брутният вътрешен продукт на страната и дали той ще отговаря на заложената в бюджета за 2010 прогноза, а е какви ще са възможностите и правилата пред бизнеса. Стабилността на публичните финанси, която е заложена в бюджета за 2010, е най-големият плюс за вицепремиера Дянков, според Богданов. България зависи от развитието на световната икономика и на страните, с които най-много сме свързани. 2010 ще е тежка за икономиката като цяло, коментира и Росен Плевнелиев министър на регионалното развитие. По думите му страната ни няма да бъде залята от "златен дъжд" под формата на банкови кредити и лесни пари от чуждестранни инвестиции. Амбицията е в края на седмата година усвояемостта на еврофондовете чрез оперативната програма "Регионално развитие" да достигне до 60% и страната да може да се гордее, че средностатистически е един нормален член на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165