EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2010: Ще доминират евтини хотели и low cost компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2010: Ще доминират евтини хотели и low cost компании

mail15:12 | 12.11.2009прегледи 800 коментарикоментари 0


Студът и сивата сутрин в Източен Лондон е подходяща метафора за трудностите, пред които беше изправена световната туристическа индустрия през 2009 година.
Тази година по-голямата част от светът бе в рецесия и без съмнение туристическите фирми са минали по един труден път.
Доклад, публикуван тази седмица, обвързан с едно от най-големите събития на туристическата индустрия – изложението в Лондон World Travel Мarket - прогнозира, че глобално резервациите за пътувания ще паднат с 8% тази година, съобщава BBC.
Ситуацията е още по-трудна за хотелите по целия свят и според Global Trends Report 2009 техните резервациите ще бележат  спад от 16%.
В същото време, докладът предсказва спад от 14% в броя на пътниците на глобалните авиокомпании.
"2009 беше предизвикателна година за туризма и глобалното пътуване", заяви Каролин Бремнер, мениджър на Euromonitor International . "Ние, предричаме, че 2010 г. ще бъде много по-добра, но в същото време възстановяването ще бъде бавно."
Бремнер казва, че туристическите фирми ще трябва да предлагат повече оферти с отстъпки.
"Вижда се, че ще има отстъпка от цените на предлаганите пакети и те ще продължат да намаляват и през 2010 г., така че да бъде по-лесно да се привличат туристи.," добавя тя,  като прогнозира, че почиващите ще продължават да понижават категорията, която са ползвали, като ще доминират по-евтини хотели, туристически пакети и ниско бюджетни авиокомпании.
Привидно всяка страна в света има свои собствен щанд в гигантските зали на World Travel Market.
Наред със силите в туризма Франция, Испания, САЩ и Австралия, можете да откриете някои по-малко посещавани народи и региони - като руската територия Калинград, която преди 1945 г. е била в Източна Прусия - част от Германия.
Там има някои много интересни стари паметници, укрепления и замъци. Калинград е малко по-различна от основната част на Русия - градът е по-европейски, по-усмихнат, с много добри въздушни връзки с Европа чрез Рига.
На изложението се е представя и Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Посетителите се увеличават и страната е много по-сигурна за посещение отпреди.
Редица туристически фирми и сектори имат подем в бизнеса си през 2009 година.
Британските туристи продължават да пътуват навън, но просто търсят дестинация, която им е по джоба.
В Европа, компания като Balkan Holidays, оперираща в България, Хърватия, Черна гора, Словения, Румъния и Сърбия се е възползвала от този факт. Тя примамва повече туристи извън еврозоната, поради високата стойност на еврото в нея.
Секторът на круизите също продължава да се представя силно, където утвърдената фирма като Fred Olsen се справя изключително добре.
Круизни компании се възползват от ниските лихвените проценти, профилът на типичните им клиенти е над 55, които избират да похарчат спестяванията си, вместо да ги държат в банката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg