EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2010: Добрите български шардонета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2010: Добрите български шардонета

mail17:10 | 15.02.2012прегледи 708 коментарикоментари 0


Ясен Захариев, DiVino.bg
2010 г. не беше лесна за българското вино. Късна, с малко слънце, дъждовна и с наводнения, на места с градушки и измръзвания. Като цяло по-добра за белите отколкото за червените сортове, но за всички - трудна.
Белег за зрялост на винената ни индустрия е, че повечето изби успяха да се справят с предизвикателствата на времето и извадиха отлични, дори някои от тях – изключителни вина.
Предмет на настоящия репортаж са българските шардонета в ценовия клас до 25-26 лв. Смятам, че като цяло, с много малко изключения, вината са не само коректни, но и с достатъчно добри качества, че да си заслужават парите. От гледна точка на ароматните и вкусови характеристики е трудно да се направи цялостно обобщение. От една страна вината идват от различни региони, а от друга не трябва да се забравя, че става дума за шардоне – сорт, който предлага изключително разнообразие откъм вкусове и аромати. Приятно е, че това разнообразие може да се види и при представените по-долу вина. Сред тях можем да открием шардонета с преобладаващ плод, но и такива, в които се откриват добре интегриран дъб, приятни тонове на дим, масло и ванилия. Единственото обобщение, което може да се направи за всички тях, с изключение на Medi Valley Incanto Barrel fermented е, че в момента те са в своя апогей и не трябва да се чака, за да бъдат изпити. За Бога, братя, пийте!
Най-високо от представените вина комисията оцени шардонетата на Меди Валей, Винпром Преслав и Санта Сара.
Medi Valley Incanto Barrel fermented 2010 се открои с богатия си и изразителен аромат, както и с плътното, отлично структурирано тяло. Освен това виното има потенциал да отлежава и показва много добър резултат от винифицирането в дъбови бъчви. Khan Krum Chardonnay Winemaker’s Selection 2010 също ни предложи един сложен и многопластов нос, а в тялото най-много ни впечатли отличната свежест, концентрация и дължина. Santa Sarah Chardonnay 2010 ни спечели със зрелия си плодов аромат, комбиниран с ванилия, масло и даже кафе, а в тялото открихме сочност, отново плодова зрялост и много гладък ванилено-маслен финал.
Сред останалите вина добро впечатление с чистотата на ароматите си и свежестта във вкуса ми направиха шардонетата на Логодаж, Катаржина и Домейн Бойар. Не мога да не отбележа обаче своя фаворит в тази група, който предлага най-доброто съотношение между цена и качество. Това е Lovico Suhindiol Kotta 299 Chardonnay 2010, което струва под 10 лв. и предлага също така една приятна плодова свежест, средно тяло и задоволителен финал. И накрая за почитателите на по-силно изразения дъб в шардонето бих препоръчал още Logodaj Nobile Barrel Fermented 2010, което е с изявени препечени тонове както в аромата, така и във вкуса.

Ето и вината, според техните оценки:

Medi Valley Incanto Barrel fermented 2010 Меди Вали

Khan Krum Chardonnay Winemaker’s Selection 2010 Хан Крум

Santa Sarah Chardonnay 2010 Санта Сара

Logodaj Nobile Barrel Fermented 2010 Логодаж

Code Chardonnay Barrel Fermented 2010 Домейн Бойар

Katarzyna Les Fleurs Chardonnay 2010 Катаржина

Lovico Suhindiol Kotta 299 Chardonnay 2010 Ловико Сухиндол

Katarzyna Contamplations Chardonnay 2010 Катаржина

Varna Chardonnay Barrel Fermented 2010 Винарска къща Варна

Golden Rhythm Chardonnay Grand Pris 2010 Черноморско Злато Поморие

Boi&ar Avludzena Chardonnay Reserve 2010 Бойар

Terra Tangra Yantrus Chardonnay 2010 Тера Тангра

В дегустационната комисия на шардоне от България, ферментирало или било в контакт с дъб от рекола 2010 бяха Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Емил Коралов и Ясен Захариев.
 


Тагове: вино, шардоне, 2010
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg