EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2010 ще е годината на бизнес имотите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2010 ще е годината на бизнес имотите

mail14:20 | 16.12.2009прегледи 791 коментарикоментари 0



Близо 700 000 кв.м. нови бизнес имоти ще се появят на пазара у нас през 2010 година. Показват данни от прогноза на Forton International за пазара на бизнес имоти догодина.
“Този обем е естествено следствие от бума в недвижимите имоти през 2007г. – 2008г. и резултат от инвестиционните намерения, които стартираха в този период. Предлагането значително ще изпревари търсенето на пазара на бизнес имоти в България и въпреки че промяната е в посока към изключително изгодни оферти за наемателите, ще отнеме няколко години преди новите бизнес площи да бъдат усвоени”, коментира Сергей Койнов, Изпълнителен директор на Forton International.
Новите офис проекти, които ще бъдат завършени и пуснати в експлоатация през 2010 година, ще увеличат предлагането с 261 000 кв.м.
Още през първата половина на годината ще бъдат завършени няколко големи проекта, сред които Polygraphia Office Center, първата изцяло офис сграда на Sofia Airport Center, European Trade Center, Megapark, Perform center и др. Това предполага увеличение на процента на незаетите офис площи, който към 3-тото тримесечие на 2009г. достигна 14.7%, както и продължаващо намаляване на нивата на наемите в началото на годината.

„През последните месеци понижаването на наемите вече дава резултат и все повече потенциални наематели се стремят да се възползват от това, като сключат реални сделки преди пазарът да се е обърнал.”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton. „ 2010г. е точният момент за подписване на дългосрочни договори за наем, с които ще постигнат изключително изгодни средни наемни нива за срока на договора.”, смята още той.
Няколко нови проекта ще бъдат завършени и на пазара на индустриални площи с общ обем малко над 35 000 кв.м. „Очакванията са наемните нива да се стабилизират на настоящите за вече съществуващи площи. Наемите за най-добрите проекти няма да надвишават €5 / кв.м. Средната наемна цена ще се движи в диапазона от €4-4,5 кв.м.”, споделя Александър Танев, мениджър Индустриални площи във Forton International. “Проектите, чието изграждане предстои, имат възможността да са много по-гъвкави в ценово отношение поради значително намалените разходи за строителство в момента. По тази причина за площи над 5000 кв.м, които сега се договарят и ще започнат да се изграждат през 2010 г., цената ще е значително под €4.”
Инвестиционният пазар ще бъде динамичен през 2010г., тъй като ще излязат много обекти, които ще отговарят на очакванията на международните  инвеститори и наемните нива в тях ще са атрактивни за купувачите, защото ще имат потенциала да растат във времето, а с тях да расте и бъдещата стойност на имота.


Тагове: бизнес, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg