EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2010 - ключова за проекта „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2010 - ключова за проекта „Набуко”

mail17:29 | 02.11.2009прегледи 434 коментарикоментари 0


Газовата криза от началото на годината показа, че Европа трябва да търси алтернативни решения и диверсификация на доставките на природен газ, категоричен е премиерът Борисов, който разговаря за реализирането на проекта „Набуко” с бившия външен министър и вицеканцлер на Германия Йошка Фишер, който е политически съветник на RWE и OMV по газопровода, съобщава информационната служба на правителството.
През следващата година проектът навлиза в решаващата си фаза на изпълнение, а Европа ще се нуждае от все повече количества природен газ. Поради това няма и никаква конкуренция между различните газови проекти, обясни високопоставеният съветник.
Министър Трайчо Трайков заяви, че правителството ще предприеме всички необходими стъпки за стартиране на проекта и подчерта, че страната ни е активен участник по „Набуко”. България като държава, председателстваща Черноморското икономическо сътрудничество и като ръководител на Групата по енергетика, ще съдейства за по-бързото предвижване на проекта от страните от ЧИС, участнички в газопровода.
Според Йошка Фишер възможните доставчици на газ за „Набуко” са Азербайджан, Туркменистан и Северен Ирак, където има две големи находища на природен газ.
„Набуко” е един от приоритетни проекти в Общата енергийна политика на ЕС, тъй като той ще свърже централноевропейските пазари със страните-производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия. Изграждането му ще осигури диверсификация на доставките на природен газ и ще повиши енергийната независимост.
Трансграничният газопровод е съвместна инициатива на газовите компании на България – „Булгаргаз”,на Турция - „Botas”, на Румъния - „Transgaz”, на Унгария – „MOL”, и на Австрия - ОМV. През м. г. към учреденото от тях дружество Nabucco Gas Pipeline International GmbH като шести партньор се присъедини германската RWE.
По предварителни оценки дължината на газопреносното съоръжение ще е 3300 км. От тях около 400 км ще преминават през българска територия. Стойността на проекта е около 8 млрд. евро.

 


Тагове: газ, Набуко, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg