EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

200 млрд.евро за енергийна сигурност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200 млрд.евро за енергийна сигурност

mail17:30 | 04.02.2011прегледи 913 коментарикоментари 0


Европейският съвет прие днес план за действие за гарантиране на енергийната сигурност, съобщи президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес."Цените на енергийните суровини трябва да останат достъпни, за да се запази конкурентоспособността на европейската икономика", посочва Ромпой. Планът обобщава предишни подходи на ЕС към проблема за енергийната сигурност и се основава на три принципа - засилване на ролята на алтернативните енергийни източници, създаване на единен европейски пазар на газ и електричество чрез изграждане на трансгранична енергийна инфраструктура за 200 млрд. евро, както и въвеждане на енергоспестяващи технологии с цел качествено повишаване на енергийната ефективност на европейската икономика. На практика планът е само потвърждение на ангажимента на страните членки на ЕС за изпълнение на европейската Стратегия 2020 и изясняване на начините за нейното осъществяване.
Стратегия 2020 предвижда до 2020 г. емисиите на въглеродни газове да бъдат намалени с 20% спрямо нивата от 1990 година, делът на енергията от алтернативни източници да се повиши до 20% от енергийното потребление в ЕС, а енергийната ефективност на европейската икономика да се увеличи с 20%.
Новият план обаче включва редица интересни уговорки, отбелязва ИТАР-ТАСС. В раздела за възобновяеми енергийни източници, например, е включено разширяване на инвестициите за развитие на "енергетика с ниски въглеродни емисии". Това е включено по искане на Франция и Чехия и фактически дава на европейските страни възможност да продължат развитието на ядрената си енергетика. Европейските страни планираха да се откажат от атомната енергетика под силния натиск на екологичното лоби през 90-те години на миналия век, когато бяха пресни спомените за Чернобилската катастрофа, а цените на въглеводородите бележеха исторически минимум, припомня ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1229