АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
200 млн. лв. за винопроизводителите



„Българското вино е на световно ниво и наградите от международни конкурси го доказват. Винопроизводството и българската национална кухня са елемент от икономиката, културата и бита ни.“ – това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев при откриването на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ в Пловдив.
В Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони 2023-2027 г. е включена подкрепа в размер на 200 млн. лв. за винопроизводителите. В периода 16 октомври – 15 ноември 2024 г. е проведен прием по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ с бюджет 17,3 млн. лева.
По интервенции „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“, също бе открит прием в периода 15 януари – 15 февруари 2025 г. с отделен бюджет от 9,3 млн. лева.
На 11-то издание на фестивала „Гурме и вино“ традиционни сортове като Мавруд, Гъмза, Димят, Мискет, Рубин и др. бяха представени от 40 винопроизводители и 16 производители в хранителния бранш.
В Пловдив са регистрирани 42 винопроизводителя, а за миналата година произведеното вино е 8 601 473 литра, от които 5 189 832 литра червени вина и 3 411 641 – бели.
Tweet |
|