EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

200% междуфирмена задлъжнялост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200% междуфирмена задлъжнялост

mail12:00 | 13.05.2013прегледи 1696 коментарикоментари 0


България се нарежда на второ място след Естония в Европейския съюз в списъка на страните с най-нисък публичен дълг. За сметка на това обаче в страната ни има висок процент на междуфирмена задлъжнялост. Това посочи в интервю за Агенция „Фокус” Милена Виденова, член на Асоциацията на колекторските агенции в България. Виденова обясни, че икономическите проблеми във всяка една страна се дължат или на вътрешния дълг, или на дълговете между компаниите.
„Междуфирмената задлъжнялост у нас е около 200% от БВП на страната, което е сериозен показател”, посочи експертът и отбеляза, че висока задлъжнялост има и в Испания, където именно тя е сред основните причини за кризата в страната.

„Белгия, Кипър и Люксембург са страни пък с голяма корпоративна задлъжнялост”, подчерта Виденова. Според нея - междуфирмената задлъжнялост, която е резултат от действия в разрез с бизнес логиката, може да се разглежда като самостоятелна причина за усложнена икономическа обстановка в България. „Важно е обаче какво точно се случва в икономиката на дадена страна - дали се развиват нови пазари и услуги, дали има условия за по-добра конкурентоспособност, дали се стимулира предприемачеството, износа на продукцията на фирмите, както и дали се създават нови работни места”, коментира експертът.
По думите й - фирмената задлъжнялост у нас сама по себе си е висока като процент, но тя не трябва да се изважда от общия контекст на икономическата ситуация. „Нещата не са толкова страшни в България, но е необходимо частният сектор да предприемат съответни и бързи мерки за намаляване и изплащане на междуфирмените дългове”, отбеляза още Милена Виденова.
/Снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg