EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

200 души са биопчелари в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200 души са биопчелари в България

mail12:00 | 08.05.2012прегледи 688 коментарикоментари 0


Според официална статистика близо 200 души се занимават с биопчелартство в България, каза в интервю за Агенция „Фокус” Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство. Броят на биопчеларите всяка година нараства, но ако се спрат субсидиите, веднага ще останат 5% от тези, които го практикуват, смята Димов.
Запитан – достатъчно ли е субсидирането за пчеларство в България и необходимо ли е да бъде обърнато внимание на биопчеларството, Димов посочи, че внимание и в момента се оказва до такава степен, до която биопчеларите са единствените, които получават субсидия на пчелно семейство. Това е извоювано за последните 5 години и е добре, допълни той. Според него, работата на държавата е да контролира самия процес. „Самото производство нека си остане за пчеларите. Основните неща, които държавата трябва да върши, е да си контролира собствените органи, за да работят така, както са нормативните документи”, каза Димов. Борбата на неправителствените организации пък е да защитават интересите на своите членове, макар че те не са браншови организации и това е един много сериозен проблем, защото има вероятност да се случат така нещата, че да няма подпомагане, допълни той. Липсва Закон за браншовите организации и това е един проблем, тъй като държавата не разпознава организациите на производители, няма такива по Закона за браншовите организации, посочи Димо Димов.
Според него, биологичното пчеларство има бъдеще по целия свят, не само в България. „В България винаги е имало и винаги сме го казвали, че има. То има и в момента. Ако видите статистическите данни, ще видите колко страхотно развито биопчеларство има в България”, каза председателят на Сдружението за биологично пчеларство Димо Димов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg