EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

200 000 евро за стартиращи фирми в здравеопазване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200 000 евро за стартиращи фирми в здравеопазване

mail11:40 | 26.11.2018прегледи 826 коментарикоментари 0


40 финалисти и 22-ма топ победители получиха 200 000 евро за развитие в областта на здравеопазването, суровините и храните. Те бяха избрани от 400 стартиращи фирми – три пъти повече от миналата година, които кандидатстваха в конкурса през пролетта. Така може да се обобщи провелият се финал на Joint Grand в Будапеща, организиран от EIT Health. Това е най-престижният и голям конкурс за стартъпи в областта на здравеопазването, суровините и хранителната промишленост, който завърши със спечелването на 6-месечни обучение и наставничество.

Основната цел на EIT е да стимулира иновациите и предприемачеството в цяла Европа, като помага на иноваторите и предприемачите да превърнат идеите си в продукти и услуги за пазара. Победителят в InnoStars Awards е литовската компания Oxipit, която спечели 25 000 евро за валидиране на продукта си. Oxipit прилага изкуствен интелект в образната диагностика. Те са разработили набор от инструменти за рентгенови снимки на гръдния кош, които са най-често използваната образно-диагностична модалност. Oxipit се отличава от конкуренцията като на практика обхваща всички възможни патологии и генерира епикризи, написани сякаш от специалист рентгенолог.

Победителят от полуфиналистите на European Health Catapult HydrUStent получи 7 000 евро безвъзмездна помощ. HydrUStent е биоразградим, антибактериален и приспособен за конкретните нужди на пациента, урологичен стент, чрез който се избягва втората операция и разходите за лечение се намаляват с 60%.

HeadStart Funding, която е създадена с цел да ускорява развитието на продуктите и решенията на малки и средни предприятия (МСП) и да ги привежда до етап на готовност за инвестиции, излъчи две първи награди от по 12 000 евро в областта InnoStars – за HeartWatch и Koatum. HeartWatch е SaaS решение, което изпраща „умни“ сигнали на най-близкия болногледач, като по този начин повишава безопасността на пациентите.

Победителят в здравния сегмент на конкурса "Съвместни бизнес идеи" (Joint Business Ideas) е екип от Португалия, наречен Nebula X Medical, който възнамерява да сложи край на страха, неудобството и дискомфорта от колоноскопията с амбицията за бъдеще с по-малко пациенти с рак на дебелото черво. Те разработват PillScope – капсула, която може да се погълне и да сканира повърхността на дебелото черво на пациента. Мариос Хрисолурис, ръководител на екипа победител в секция "Храни" в конкурса "Съвместни бизнес идеи", който спечели 10 000 евро, заяви, че се радва да види млади хора в играта, създаващи нови стартъпи, които решават реални обществени проблеми. Името на проекта му е FreshStrips и представлява евтин и лесен за разчитане етикет, който се прикрепя към външната страна на опаковките на храните и променя цвета си, ако храната е изложена на неподходящи температурни условия по време на транспортирането.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg