EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 хил. евро внася България срещу климатичните промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 хил. евро внася България срещу климатичните промени

mail19:52 | 12.12.2009прегледи 874 коментарикоментари 0


От 2011 г. България ще започне да внася годишно по 20 000 евро в Световния фонд в помощ на борбата на развиващите се страни с климатичните промени, съобщи премиерът Борисов след приключване на втората сесия на Европейския съвет в Брюксел. Страната ни ще направи първата си вноска през 2011 г., тъй като бюджетът за следващата година е вече приет от Народното събрание.
«Сумата е символична на фона на седемте милиарда евро, какъвто е общият принос на Европейския съюз към климатичните мерки за държавите с развиваща се икономика, но това е нашият начин да покажем, че сме солидарни и, че участваме активно, като партньори, в процесите, които се случват в глобален план», допълни министър-председателят. Той заяви, че е успял да убеди участниците в заседанието в необходимостта от гаранции за България за бързото влизане на страната ни в Еврозоната и усвояването на средствата по европейските фондове. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун са поздравили лично г-н Борисов за решението въпреки трудните условия, в които се намира страната ни, тя да участва с годишна вноска по климатичните фондове. Министър-председателят изрази увереност, че след 2011 г. България би могла да увеличи сумата, която отделя, ако икономическите и финансови условия на страната се подобрят.
Българският правителствен ръководител информира, че по време на заседанието е разгледана и одобрена Стокхолмската програма за периода до 2014 г. Документът съдържа три предложения на българското правителство, касаещи нашата държава. Това са отлагането с три месеца на усвояване средствата по индикативната програма за влизане на България в шенгенското пространство, визова реципрочност между държавите от ЕС и трети страни и желанието страните от Черноморския регион да станат част от международното сътрудничество в областта на вътрешния ред и сигурността. И трите предложения на България са приети. Премиерът е разговарял лично с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу по темата за разширяване на шенгенското пространство и е получил уверение, че в началото на следващата седмица ще бъдем уведомени за решението на комисията, но индикациите са положителни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158