EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 тона охлюви във фризера

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 тона охлюви във фризера

mail10:00 | 03.02.2011прегледи 4383 коментарикоментари 2


Над 20 тона живи охлюви от български ферми за половин милион лева чакат вече шест месеца анализи на акредитираната лаборатория във ветеринарната служба за годност на продукцията, за да бъдат продадени или преработени, съобщи Йово Йовчев, председател на Националния охлювъден клъстер. Той каза още, че работата на клъстера е блокирана, тъй като НВМС (част от новата агенция по безопасност на храните) не е в състояние да направи нужните пълни анализи на продуктите, за да може те да бъдат продавани или преработвани. Нужни били пълни микробиологични и патоанатомични изследвания на животните. Освен това стана ясно, че службата дава само частични анализи, които не отговарят на европейските изисквания. Според Йовчев НВМС няма финансиране и професионализъм как да изследва охлювите.Ако охлювите стоят още два месеца в камери в очакване на пълните анализи на НВМС, продукцията ще бъде негодна.
Един килограм охлюви в момента се търгува средно по 15 евро. У нас има около 200-300 ферми за охлюви.
Чрез съобщение на сайта на МЗХ ветеринарната служба коментира, че в европейското и българското законодателство не са записани конкретни ветеринарно-санитарни изисквания към охлювите като хранителен продукт. Поради тази причина всяка страна, за която от България се изнасят охлюви, има право да въведе собствени изисквания. Съобразно тези изисквания се правят необходимите лабораторни изследвания на продукцията и въз основа на тях официалните ветеринарни лекари издават ветеринарномедицински сертификати. В НВМС до момента не е постъпвало официална информация от страна на Националния охлювъден клъстер за проблем при издаването на сертификатите и извършването на изследвания. НВМС и съответно официалните ветеринарни лекари признават резултатите от изследванията на храни от животински произход, които се извършват във всички други акредитирани лаборатории в страната и чужбина, а не само тези на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). В Института до момента в съответствие със заявките на клиентите са извършвани изследвания на охлюви за наличие на салмонели, ешерихия коли и за определяне стойностите на млечно-кисели бактерии. Ако някоя от фирмите-износителки на охлюви има изискване за изследване на други показатели, те могат да се изследват допълнително или в Института, или в друга акредитирана лаборатория в зависимост от акредитацията. При срещите, които НВМС е провеждала с представители на организацията, е обсъждан въпросът с регистрацията на охлювъдните ферми в България. В края на месец ноември 2010 г. генералният директор на службата д-р Йордан Войнов разпореди да бъдат извършени проверки във всички охлювъдни ферми и те да бъдат регистрирани в интегрираната информационна система на НВМС. До момента в системата има регистрирани около 50 охлювъдни ферми.

 


 
Коментари
 
ivo - 07-02-2011 г. 00:10:42

Mo6ennici 50 fermi izlagaha tazi godina VNIMAVAITE HORA!!! Pla6tat mn pari za reklami v vestnicite i po televiziqta. Kato 4uete Ivo Iovchev Simona Mollova i NOK bqgaite daleko.

Stoqn - 05-03-2011 г. 17:03:02

nqma li koi da prebie takiva "bosove na piramidi"??!!?? da ne sme pak 90-te?!?!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143