EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20-те големи банки губят $ 500 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20-те големи банки губят $ 500 млрд.

mail12:41 | 11.07.2016прегледи 1867 коментарикоментари 0


Капитализацията на 20-те големи банки в света спадна от началото на годината с 25%, или с почти $500 млрд. в парично изражение, пресметна „Уолстрийт джърнъл". Според американското издание, най-много от всички е загубила UniCredit - над 65%. Другите аутсайдери са Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays, които за загубили около и над половината от капитализацията си. В същото време акциите на 20-те големи банки са се обезценили и са достигнали исторически минимуми.

Най-впечатляващото за „Уолстрийт джърнъл" е, че сред най-устойчивите е J.P. Morgan Chase, чиито загуби не превишават 10%.

На набиращата скорост банкова криза в света специално внимание отделя и специализираният сайт Zerohedge.com, като отделя специално внимание на банките в Италия и Германия. Оказва се, че най-проблемната италианска банка е Monte Paschi, въпреки забраната на регулатора да се сключмват спекулативни сделки с книжата й.

Според  Zerohedge.com, страхът от фалит на кредитни институции е нараснал до нов максимум, като вероятността това да се случи се определя на почти 70%.

Да се защити от набезите на спекулантите се опита и друга банка на Перинеите - Banco Popolare, като не ликвидира напълно процеса, въпреки че го забави - все пак акциите на банката поевтиняха с почти 3%.

В самия център на Стария континент - Германия - нарастват притесненията към Deutsche Bank. Нейната капитализация също достигна исторически минимум, а страхът от фалит се доближи до нов максимум. Вероятността от фалит вече се оценява на 30%, заради пирамидата от деривативни инструменти, която достигна 70 трлн. евро, като сумата е съизмерима с икономиката на целия Европейски съюз. Ако се стигне до фалит, крахът на Lehman Brothers ще се окаже просто избухнала пиратка.

Има и още една проблемна банка в Германия - Bremer Landesbank, въпреки че засега мащабите на лошите кредити са относително скромни - само 29 млрд. евро.

Оказва се, че точно германските банки са били най-големите кредитори на добивни и транспортни компании за превоз на суровини, а този сектор с контейнерните доставки и транспортиране на суровини с морски съдове преживява най-тежката рецесия поради свръхпредлагане на плавателни съдове в условия на забавен икономически растеж и силно намаляло търсене.

Deutsche Bank вече обяви, че иска да продаде дълговете на корабните компании, които са над $1 млрд., за да намали участието си в морския транспортен сектор, което се изчислява от порядъка на $5-6 млрд.

"Те искат да поизпразнят портфейла си с "токсични" дългове, а от търговска гледна точка има логика да бъде продаден част от този дълг", коментира пред Агенция „Ройтер" запознат с намеренията на германската банка.

Експертите предупреждават, че европейските проблеми ще заобикалят американските банки. Според тях, в момента доларовата ликвидност започна да се изпарява, което е сигнал, че системни проблеми може да възникнат и зад Океана по всяко време.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg