EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20% свиване на административната тежест до 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20% свиване на административната тежест до 2012

mail11:42 | 04.11.2009прегледи 604 коментарикоментари 0


Правителството предвижда 20% намаляване на административната тежест до 2012 г., съобщава пресцентърът на МС. Кабинетът възложи на междуведомствена работна група в срок от три месеца да внесе план за действие, който да включва конкретни предложения, отговорните институции и сроковете за изпълнение на набелязаната цел.
През 2006 ЕК стартира Програма за намаляване на ненужната административна тежест от съществуващото законово устройство в ЕС. Целта е до края на 2012 г. тя да се понижи с 25%.
ЕК е определила 13 приоритетни области, към които трябва да се насочат усилията за намаляване на административния товар: дружествено право, фармацевтично и данъчно законодателство, работна среда, статистика, земеделие, безопасност на храните, транспорт, рибарство, финансови услуги, околна среда, политика на сближаване и обществени поръчки.
Принципите, на които се основава процесът на намаляване на административната тежест, са:
ограничаване обема на изискванията за докладване до минималните нива, необходими за съобразяване с отделните законодателни цели и изравняване на честотата на подаване на сведения в различните сродни законови актове там, където е възможно;
елиминиране на припокриванията и повторенията, когато едно и също задължение за информиране се изисква няколко пъти по различни канали;
подаване на сведения по електронен път там, където в момента се изисква информация на хартиен носител;
въвеждане на прагове за задължения за информиране, като те се ограничават по отношение на малките и средните предприятия, където е възможно, или се разчита на подаване на информация по образец и др.
Прегледът, направен досега от междуведомствената работна група, създадена през 2007 г., сочи, че от около 360 закона и кодекса, 128 имат отношение към административната тежест. От тях 17 въвеждат единствено изисквания на европейското законодателство, а 33 - само национални регламенти. Останалите 78 съдържат както национални, така и европейски изисквания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg