EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 породи петли във ферма край Симитли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 породи петли във ферма край Симитли

mail17:01 | 31.01.2017прегледи 958 коментарикоментари 0


С. Полето, община Симитли, Емил Михайлов, БТА
Петли от близо 20 породи - повече или по-малко познати, характерни за България, Европа и света, а някои и доста екзотични, будят сутрин не само семейството на Петър Михайлов в симитлийското село Полето.
"Колекцията" ми в момента наброява 19 породи петли и кокошки, разказа Петър. Сред тях има италианки, джинки, бантамки, падуанки, холандки, легхорн, минорка и какви ли още не, внесени от Унгария, Германия, Сърбия, Холандия, Италия. В последно време стопанинът набляга на красивите и пъстри мъжки и женски екземпляри от местната струмска порода. Тя е хем качулата, хем брадата, хем гащата, обяснява той и заедно с останалите птицевъди от района държи да бъде регистрирана и призната в Европа като характерна българска порода.
Петър Михайлов разказва, че интересът му към отглеждането на петли и "нежните им половинки" е наследствен. Другата му слабост са гълъбите. В момента се грижи за около двеста спортни гълъби или кабаци и т. нар. унгарски гащаци. Има друга професия, но отделя на пернатите достатъчно време и грижи, чел е и знае за тях доста и е убеден, че неговите петли и кокошки са щастливи.
По това време на годината петлите са по-спокойни, но дойде ли време да снасят кокошките, да се делят територии, тогава започват да показват кой е по-гласовит, кой по-перест, кой е по-силен, обяснява стопанинът. В момента като господар на курника в домашното стопанство се изявява един черен "италианец". Преди време Петър е притежавал друг доста наперен подобен екземпляр от индонезийската порода суматра, но той вече имал нов дом в гр. Гоце Делчев. А за Петльовден, който се празнува по традиция на 2 февруари, птицевъдът от Полето обещава да подготви празнично меню, с по-специална храна, за да са по-лъскави и красиви всички мъжкари.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150