EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20% повече средства за студентски пенсии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20% повече средства за студентски пенсии

mail15:20 | 02.06.2016прегледи 1102 коментарикоментари 0


С 20 процента ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след петата работна среща с представители на студентските съвети, на Министерството на финансите и на Съвета на ректорите в МОН.
Увеличението на стипендиите ще стане с промяна на постановление 90 на Министерския съвет, а средствата - близо 1 милион лева за тази академична година, ще се осигурят от резерви на МОН.
За следващата година ще се заложат близо 3 милиона лева за стипендии, защото се вдига минималният и максималният праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът на стипендията е 50 лева, той ще стане 70 лева. Максимумът сега е 120 лева, но се увеличава на 150 лева, каза министър Кунева.
На срещата стана ясно, че студентите подкрепят политиката на министерството да стимулира качеството в образованието със стипендии за успех. Затова вече критерият за стипендия ще бъде само "среден семестриален успех". Ще продължат да се дават стипендии и по право - на сираци и майки.
От 200 лева на 300 лева се увеличава и размерът на специалните стипендии, които са награди за научни постижения на студентите. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки предходен месец до 5-о число, а не накуп.
Студентите настояват в средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години да се заложи 10 процента увеличение на средствата за стипендии.
Представителите на студентите се съгласиха, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии, защото това ще доведе до значително забавяне и ще лиши от средства онези, които имат право на такава подкрепа. А политиката за стимулиране на т. нар. приоритетни професионални направления, или по-точно проблемни, като педагогика, инженерни специалности и други, вече е започнала, обявиха от МОН
Министър Кунева подчерта, че е за устойчива политика в образованието и благодари на студентите за постигнатото разбирателство. По думите й европейски стипендии не могат да заместят националната държава в грижата и за студентите. Проектът за европейски стипендии след години може да не продължи, но държавата трябва да изпълнява ангажимента си, допълни вицепремиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg