EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 млн. хектара земеделска земя в Африка се продават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 млн. хектара земеделска земя в Африка се продават

mail12:02 | 17.11.2009прегледи 1747 коментарикоментари 0



Либийският лидер Муамар Кадафи призова да се прекрати закупуването на африкански земеделски земи от страни вносителки на храна и описа тази практика като "нов феодализъм", който заплашва да се разпространи и в Латинска Америка, предаде Reuters.
"Сега богатите държави изкупуват земята в Африка. Те мамят африканците и ги лишават от правата им. Това ще се случи и в Латинска Америка", заяви Кадафи на срещата на Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО) в Рим.
Земите на дребните фермери се ограбват от новите феодални сили извън Африка, които изкупуват земята много евтино", каза либийският лидер. "Трябва да се борим с този нов
феодализъм, трябва да сложим край на това ограбване на земята в африканските държави", призова той.
Високите цени на храните, които през 2008 г. предизвикаха паника от евентуален недостиг, накараха някои държави като Саудитска Арабия, Китай и Южна Корея да потърсят обработваеми земи в чужбина.
Според представители на ООН обаче инвестициите в земеделски земи могат да бъдат от полза за дребните фермери в развиващите се държави. "Не е правилно да се говори за ограбване на земи. Това са инвестиции в обработваеми земи, също като инвестициите за търсене и експлоатация на нефтени находища", коментира председателят на Международния фонд за селскостопанско развитие на ООН Канайо Нванзе. "Можем да създадем ситуации, в които всички печелят", уверен е той.
По-рано тази година Международният институт за изследване на политиката по прехрана съобщи, че от 2006 г. са се водели преговори за закупуването на 15 до 20 милиона хектара обработваеми земи от чуждестранни купувачи.
Поддръжниците на подобни сделки смятат, че благодарение на тях земеделието в страдащите от десетилетия от недостиг на инвестиции земи може да се развива с нови култури, нови технологии и повече пари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg