EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

20 години Shell България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 години Shell България

mail12:50 | 13.09.2011прегледи 3306 коментарикоментари 0


На изискана церемония в резиденция „Лозенец” Shell България отбеляза 20 години присъствие на пазара у нас. Пред десетките гости, сред които посланици, партньори, приятели на компанията, журналисти ръководителите на Shell България отправиха своите приветствия. Огънят беше избран за символ на събитието, олицетворен с миниатюрните фенери, които бяха раздадени на гостите, за да се придвижат до резиденцията по алеите. Специално изработен филм показа пътя на Shell в България.
Равносметката
20 години след откриването на Shell Драгичево, днес Shell управлява 112 бензиностанции в цяла България – 86 от тях са собственост на компанията, а 26 са тип франчайз обекти.
Всеки месец в бензиностанциите Shell в България се обслужват повече от 1 милион клиенти.
През 2009/2011 г. са открити 4 нови магистрални обекта - Shell Правец, Shell Калотина, Shell Студена, Shell Любимец, като те са присъедини към европейската мрежа от магистрални обекти на Shell. Така клиентите на тези бензиностанции са сред 25-те хиляди клиенти, обслужвани всеки час в над 650 магистрални обекта в мрежата на Shell в Европа.
През 2000 г. компанията въвежда високотехнологичните горива Shell V-Power със специална формула за по-добра работа на двигателя. Горивата Shell V-Power Racing и Shell V-Power Diesel се предлагат респективно от 2001 г. и 2003 г. Днес всеки 3-ти клиент в България предпочита да зарежда гориво с марката Shell V-Power. На българския пазар Shell въведе една от първите дългосрочни програми за лоялни клиенти - SMART.
Shell е сред най-добрите работодатели в България с второ място в категорията „Големи компании” в изследването на Hewitt „Най-добър работодател за 2009 г.”
Shell България зае престижното трето място в категорията „Средни компании” за Централна и Източна Европа в проучването на Hewitt за 2009/ 2010 г.
За дистрибуцията на горивата Shell България си партнира с две водещи транспортни компании - Klacska и Biomet.
За изграждането на обекти и поддръжката им компанията работи с подизпълнителите Coteba и Johnson Controls.
Shell България участва за четвърта поредна година в състезанието за икономия на гориво Shell Eco-marathon Европа. Вече 27 години състезанието насърчава студенти от цял свят да конструират автомобили, които да изминават максимално разстояние с минимално количество гориво. Два български отбора от Техническите университети в София и Варна ще представят за 4-та година страната ни със собствени модели на енергийно-ефективни автомобили. Научете повече за българските отбори тук.
Shell традиционно организира множество инициативи, посветени на безопасността на пътя. Сред тях е съвместната образователна кампания на Shell и Пътна полиция за използването на предпазни колани.
Shell по света в цифри:
Оперира в над 90 страни
93 000 служители
Произвежда 2% от петрола в света
Произвежда 3% от природния газ в света
Природният газ представлява 48% от добивите на компанията
През 2010 г. продава 16.8 млн. т втечнен природен газ (LNG)
Всеки ден произвежда 3,3 милиона барела газ и нефт
Оперира 43 000 бензиностанции Shell по целия свят
През 2010 г. реализира 145 милиарда литра гориво
Управлява повече от 30 рафинерии и химически заводи (по данни за 2010 г.)
В бизнеса с Проучване и добив компанията търси и извлича суров нефт и природен газ, а в този с Производство, преработка и търговия с петролни продукти фокусът е върху рафинирането, доставките и продажбите на нефт по света, както и производството и продажбата на широка гама от продукти, включително и производство на нефтохимически продукти за индустриални клиенти.
В направлението за Развитие на технологиите и управление на проекти в Shell се ръководи изпълнението на мащабните проекти на компанията, като се насърчават изследванията и иновациите за създаването на високотехнологични решения.
2010 г.
Приходи: $368.1 милиарда
Печалба: $20.5 милиарда
Капиталови инвестиции: $30.6 милиарда
Инвестиции в научни изследвания и разработки: над $1 милиард
Кратки факти за инвестициите на Shell в устойчиво развитие
$2 милиарда са инвестирани в развитие на технологиите, свързани с управление на въглеродните емисии и разработване на възобновяеми енергийни източници през последните 5 години.
През 2009 г. емисиите на парникови газове от обектите/ съоръженията, са с около 35% под нивата за 1990 г.
През 2009 г. са инвестирани $13 милиарда заедно с местни Shell компании в страни с ниски и средни доходи.
През 2009 г. са инвестирани $132 милиона в социални проекти и програми.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg