EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 г. единен пазар на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 г. единен пазар на ЕС

mail14:15 | 15.10.2012прегледи 408 коментарикоментари 0


Единният пазар на ЕС отбелязва през 2012 г. 20 години от създаването си. През тези години той е допринасял за създаване на работни места и за увеличаване на конкурентоспособността на Европа. Хора, стоки, услуги и пари се движат свободно в ЕС, но все още интеграцията не е приключила, а в същото време предизвикателствата да се постигне социален напредък и растеж все още чакат отговор в усложнената конюнктура от последиците от финансовата и икономическата криза.

Европейският център по журналистика (EJC) в сътрудничество с Европейската комисия организира днес в Брюксел семинар за европейски журналисти, отразяващи събитията, свързани с единния европейски пазар, в началото на седмицата, посветена на годишнината. В семинара ще участват еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, представители на потребителски организации и предприемачи.
В България днес и утре също са организирани множество семинари и работни групи, посветени на единния пазар, като през втория ден вниманието е насочено върху малките и средни предприятия (МСП). От създаването си ЕС предлага единен икономически пазар на територията на страните членки. Към момента 17 страни, които са част от еврозоната, използват единна валута. Европейският пазар, като единна икономика, създава през 2011 г. БВП от около 12,6 трлн. евро или $17,57 трлн., което е над 25% от световния икономически продукт. ЕС е най-големият износител, а от 2008 г. и най-голям вносител, на стоки и услуги, както и най-значим търговски партньор на някои големи страни като САЩ, Индия и Китай. ЕС осигурява и икономическа помощ на изоставащите страни в ЕС като така се стимулира икономиката.
Също днес зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова откри международния форум "20 години Единен пазар и 10 години Европейски ден на предприемача в България". Събитието се организира от Европейската комисия, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Темите на форума са свързани с ползите и възможностите на единния пазар на Европейския съюз, приложението на Информационната система за вътрешния пазар, която улеснява сътрудничеството между администрациите на страните членки, предприемаческата среда и трансфера на технологии, управлението на иновациите в малки и средни предприятия и други. Ще бъдат представени и Европейските награди за насърчаване на предприемачеството.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg