EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 000 вишневи дървета във Фукушима

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 000 вишневи дървета във Фукушима

mail18:00 | 20.03.2013прегледи 775 коментарикоментари 0


Започна реализацията на проект, който предвижда 190 км по крайбрежието на японската префектура Фукушима да бъдат засадени с вишневи дървета, предаде AFP. Местни жители, доброволци и хора, напуснали домовете си след ядрената авария, планират да посадят 20 000 вишневи дървета в крайбрежния регион Хамадори през следващите 10 години. „Всеки ще може да се завърне във Фукушима след 30 години. Искаме да оставим района във вид, от който нашите деца ще се гордеят”, заяви организаторката на проекта Юмико Нишимото. Огромни райони на Фукушима бяха евакуирани след аварията в атомната електроцентрала в префектурата, предизвикана от разрушителното земетресение и последвалото опустошително цунами през 2011 година. Учени предупредиха, че някои райони ще останат необитаеми в продължение на десетилетия.

Заради спиране на електричеството в японската АЕЦ „Фукушима-1” са възникнали проблеми в работата на системата за охлаждане на резервоарите с отработено ядрено гориво. От компанията-оператор „Токио електрик пауър” посочват, че вече повече от 14 часа не се охлаждат три хранилища с отработено ядрено гориво. Все още не е установена причината за аварията, предаде агенция Интерфакс.
Температурата в едното от хранилищата е достигнала 25 градуса. Специалистите от „Токио електрик пауър” посочват, че ако електроснабдяването не бъде възстановено, то температурата на водата в резервоара ще достигне границата от 65 градуса след четири дни и тогава може да се стигне до изтичане на радиация. От компанията съобщават, че ако проблемът скоро не бъде отстранен, ще бъде подготвена резервна система за подаване на вода в резервоарите.
Снимка: Интернет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg