EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20 % по-ниски курортни такси от 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 % по-ниски курортни такси от 2011

mail10:00 | 10.06.2010прегледи 1909 коментарикоментари 0


Курортните такси за следващата година да бъдат намалени с 20%. Това решиха съветниците от комисията по туризъм към варненския местен парламент, съобщава в. Позвънете. Първоначално хотелиерският бранш поиска 30% по-ниски такси. „Нощувките, реализирани този сезон, ще бъдат на същите нива като миналата година, но приходите ще са по-малко, защото сме намалили цените”, аргументира се шефът на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев. По думите му, прогнозите за това лято не са оптимистични, а натрупаните през последните две години негативни тенденции изправят много хотелиери пред заплахата от фалит. Той изтъкна, че докато през последните години таксите не са били пипани, събираемостта им е била силно увеличена. С тяхното покачване обаче, някои браншовици се изкушавали да не плащат курортната такса, която влиза в общинската хазна.
„Миналата година намалихме курортните такси с 50%, но кметът оспори решението ни”, припомни Красимир Маринов от „Атака”. За да се избегне подобно нещо, по-добре било да се гласува 20, вместо 30% намаление. Съветниците пресметнаха какви биха били новите стойности на таксите, след което ги закръглиха, за да не затруднявали администрацията. Дневната такса за обекти 1 и 2 звезди става 50 ст. на човек, за 3-звездните - 60 ст., а за хотелите с 4 и 5 звезди, съответно 90 ст. и 1,60 лв. Компромисният вариант за 20% намаление бе постигнат, след като се обсъдиха и възможностите за диференциация на таксите. Браншовиците дадоха примери с други общини, където хотелски легла, ползвани от деца и пенсионери, са освободени от налога. От администрацията обаче контрираха, че според Закона за местните данъци и такси не може да се приложи диференцирано заплащане базирано на възрастта на туристите.
В  момента 5-звездните хотели плащат по 2 лв. Обектите с 4 звезди 1,10 лв., а 3-звездните по 0,70 ст. за нощувка. Според справка на отдел „Контрол търговска дейност и туризъм” към общината, 5-звездните хотели във Варна, които плащат такса, са 5. 48 са с категория 4 звезди. 123 пък са 3-звездните. За миналата година от тях в общинската хазна са постъпили  3,6 млн. лв.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg