EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2% грешки при европроекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2% грешки при европроекти

mail09:20 | 09.02.2012прегледи 469 коментарикоментари 0


Няма риск от загуба на евро средства, защото всички управляващи органи са предприели необходимите действия, а нивото на грешки е под допустимите 2% праг на същественост, това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия за усвояването на евросредствата. В годишния доклад на комисията се отбелязва 90% изпълнение на индикативните годишни работни програми, констатиран е и двоен ръст в договаряне и усвояване на средствата.
Според комисията при ОП "Транспорт" има троен ръст при договаряне и разплащане, проблемните области тук са - развитие на административния капацитет по отношение на основните бенефициенти АПИ и НКЖИ, постигане на равномерност при финансирането на отделните приоритетни оси, оптимизиране на елементите от управленския процес и реализиране в срок на строителните работи през 2012 година.
При ОП "Регионално развитие" трябва да се търси ликвиден ресурс на бенефициентите и фокусът да бъде върху качественото на проектите.
ОП "Развитие на човешките ресурси" да се насочи основно към преодоляване на младежката безработица. Комисията препоръчва ОП "Околна среда" да ускори реализацията на инвестиционните договори, организирането на качествени търгове от страна на общините, както и реформа във водния сектор съвместно с МРРБ.
ОП "Конкурентоспособност" да се фокусира в сферите с висок потенциал и подпомагане на взаимодействието "наука-бизнес", както и да се ускори процесът по оценка на проектите и верификация на разходите.
По програмата за развитие на селските райони докладът констатира 46,7% договорени средства, 32% разплатени, 20-50% увеличени авансови плащания.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg